Sten Broman

Designarkivets förfader

Mannen på bilden var en känd musikkritiker och programledare för ”Musikfrågan Kontrapunkt”. En allkonstnär med kandidatexamen i musik- och konsthistoria vid Lunds universitet. En allkonstnär med titlar som dirigent, föreläsare, musikforskare, musikpedagog, tonsättare och violinist. Den yngre generationen känner kanske igen Robert Gustafssons karaktärstolkning utav Sten Broman, vilket är namnet på denna man.

Varför berättar jag om Lundaprofilen Sten Broman undrar du kanske?

1933 gifte han sig nämligen med dansösen Ester Rung och året därpå föddes deras son Erik Broman. Erik kom sedermera att bli chef för Kalmar konstmuseum (1964 – 1999). Som museichef såg han till att ”Arkiv för Svensk Formgivning” grundades 1978, med inspiration från Skissernas Museum i Lund. 2006 flyttade arkivverksamheten från Kalmar till Pukeberg. Mer om detta finns att se i vår nyöppnade utställning ”Designarkivet A-Ö” som pågår till den 19 november.

Dessutom erbjuds guidad visning klockan 14 varje dag, hela sommaren.