Byttan

I ett tidigare inlägg så skrev jag om husets historia. Därför vill jag även berätta om Park Hermina, restaurangen som angränsar till konstmuseet.

Historien inleds 1881 då en åttakantig restaurang uppfördes i Kalmar Stadspark. Denna såg ut som en gigantisk smörbytta och kom sedermera att döpas till restaurang Byttan. Den ursprungliga byggnaden fallerade dock med åren och revs 1939 på grund av sitt dåliga skick. Uppdraget om att rita en ny restaurangbyggnad gick till den framstående Stockholmsarkitekten Sven Ivar Lind och en ny fastighet stod sedan klar i början utav 40-talet.

Sven Ivar Lind hade verkat som arkitekt vid världsutställningen i Paris 1937 och i Kalmar ritade han även Hantverkshuset och Biograf Grand på Larmgatan. Han var också namnet bakom Råsundastadion i Solna och nu även arkitekt för den modernt utformade Byttan i Kalmar. Denna verkställdes i funktionalistisk stil med dekorativa element som gränsade till nationalklassicism. Den upphöjdes av ett stort fönsterparti som vätte mot söder med ett golv av Öländska kalkstens-skärvor och ett välvt tak i ljust blågrönt.
Restaurangen genomgick en större renovering iom ”dockningen” med museet 2008 och byggnaderna kom att sammanföras via ”Vinterträdgården”.

”Vinterträdgården” har en intressant bakgrund som inkluderar tändstickskungen Ivar Kreuger. Hur och varför får du inte veta nu, utan det kommer jag att berätta mer om i mitt nästkommande inlägg.
-Väl mött och fortsatt trevlig sommar!