MittlandsskogensMitt

Mitt i Mittlandsskogen

Den 14 oktober höll vi vernissage för ”Mittlandsskogens Mitt – Ett kulturhus i skärningspunkt”. I och med det så har vi rustat vår butik med ”Civil Olydnad” av Henry David Thoreau och den prisbelönta ”Ensamma Staden” av Olivia Laing.

”Civil Olydnad” ingår just för att H.D. Thoreau tycktes besatt utav träd och ofta återkom till dem i sina dagboksanteckningar. Olivias bok handlar om konst, ensamhet och överlevnad med en handling som kretsar kring New York och dess moderna kulturhistoria. Ensamhet kan vara antingen önskad eller oönskad och jag tror att boken är igenkännande för många utav oss fast på andra, både lika och olika platser. Helle Kvammes projekt utgår långt ifrån storstadspulsen och handlar istället om den Öländska mittlandsskogen. Utställningens curator: Sara Hemmingsson beskriver visningen på museet som en liten pusselbit i ett stort pussel. En del i en process som börjat i mittlandsskogen varifrån små delar förflyttats in på museet men fortsätter att leva i besökare och betraktares tankar, utan ett definitivt slut, efter att utställningen stängs den 12 november.

Du är välkommen in för att titta närmare på detta konstnärliga projekt och glöm då inte att kika i vår butik. Vi inväntar ytterligare varor som relaterar till Kvammes tankar kring Mittlandsskogen och dess mitt. ”Trädens Hemliga Liv” av Peter Wohlleben är en utav dem. En bok av en skogsvaktare som kombinerar vetenskap med egna naturerfarenheter. Sedan kommer vi även att sälja överlevnadsfiltar. Filtar av reflekterande material som håller uppe kroppstemperaturen. Samma form utav filt som täcker utställningsrummets golv. Hos oss kan du snart rusta dig med passande lektyr, termos, ficklampa och överlevnadsfilt för att bege dig ut i mittlandsskogen. Det fungerar också bra att besöka rummet hos oss eller att rusta dig med passande kläder och bekväma promenadskor för att uppleva det på plats, ute i naturen.