Gunilla&Raine - Bild tagen av Anneli Berglund i parets hem.

Gunilla + Raine = sant

2016 gick två färgstarka Kalmarprofiler ur tiden. Mindre än ett halvår efter Gunilla Skyttlas bortgång följde hennes livskamrat Raine Navin. Textilkonstnärerna hade målat staden i kärlekens färger och var ett vanligt inslag i dess stads- och kulturbild. De hade stått stadigt vid varandras sida och tycktes oskiljaktiga sedan de träffats på Konstfack i början av 60-talet. Kort därefter kom de att flytta till Kalmar i och med att Raine fick anställning på Kalmar Hemslöjd.

Konstnärsparet värnade om det textila hantverket samtidigt som de lekte med olika utmaningar som lätt kunde anses som omöjligheter. Gunillas fria broderier var ofta hjärtformade och de var tidiga med att sticka in olika objekt liksom att testa att brodera på material som var avsedda för andra ändamål. De var två kreativa konstnärssjälar som kallades för textila entertainers med finurligheten att skapa konst av det mesta. De ställde ut och var verksamma som kursledare och inspiratörer i hela landet med vänner i alla dess hörn. Ingen lämnades utanför utan alla inbjöds till deras hjärtliga liv, gemenskap och konstnärskap. Själv förknippar jag dem med en stor portion kärlek, öppenhet, klokskap, kunskap, lekfullhet och nyfikenhet. Särskilt med minnet från när min gymnasieklass besökte dem i deras hem i slutet av 90-talet. Det var inget vanligt hem utan en stor lägenhet fylld av prydnadssaker, konstnärlig inspiration och kärlek, beläget på Södra Långgatan inne i Kalmar.

Parets 80-årsdagar firades med tårtkalas och utställning på Galleri Monica Strandberg hösten 2014. På vernissagedagen låg paret uppkrupna i en säng likt John Lennon och Yoko Onos Bed-in Peace Demonstration. Kvällstid belystes galleriets fasad i kärlekens röda färg till ljudet av ett dunkande hjärta.

I samband med deras bortgång bildades den ideella vänföreningen Gunilla Skyttlas och Raine Navins vänner. Den sattes samman av bland annat Ove Thorsén och Barbro Eldhagen. En förening som vårdar och värnar om konstnärsparets konstnärskap och konstnärliga verksamhet med en förhoppning att fler går samman för att göra något av det som Gunilla och Raine lämnat efter sig. Kalmar läns museum tar hand om kvarlåtenskapen efter paret.

Nu bjuder Kalmar konstmuseum in till en utställning med verk av dem bägge. Det spirar, det gäller livet visas från den 22 november till den 11 februari nästa år. Gunilla och Raine har donerat tre verk var till Kalmar konstmuseum och de visas tillsammans med tidigare förvärvade verk ur museets samling med inlån från några av deras vänner.

På onsdag firar vi dessutom konstföreningens 100-årsjubileum med att bjuda in Erik Broman, en av konstmuseets tidigare chefer. Kom gärna för att höra honom berätta om sina minnen och vänskapen med Gunilla och Raine likaså.
– Hjärtligt välkommen!