Sigridur

Craft and the furious och Uppåt väggarna

I år fyller Kalmar konstförening 100 år vilket firades med en helkväll på Kalmar konstmuseum den 22 november. Samma kväll öppnades Det spirar, det gäller livet – en utställning med donerade verk av Gunilla Skyttla och Raine Navin. Två kreativa konstnärssjälar som inspirerat många utav dagens textilkonstnärer. Textilkonsten har fått ett nytt uppsving och utövas av en ung generation konstnärer som går i Gunilla och Raines fotspår. En utav dessa är Sigridur Eggertsdottir som även arbetar som entrévärd på konstmuseet. Den 6 oktober skrev jag om hennes utställning på Växjö konsthall och har nu bjudit in henne till att själv berätta om sitt arbete, som följer nedan. I våras mottog hon Åke Andrén-stiftelsens Smålandsstipendium som varje år utdelas till en ung lovande konstnär boende i landskapet. Sedan dess har hon medverkat i flertalet utställningar och fler lär det bli. Om du ännu inte sett något utav hennes verk så rekommenderas det varmt.
-Trevlig läsning!

Hej, mitt namn är Sigridur Eggertsdottir och jag skriver ett gästande inlägg här på besöksvärdarnas blogg. Detta handlar om en workshop som jag hållit liksom ett liknande som sker i min regi nu till helgen. Dessa workshops gjordes och görs i samband med utställandet av mitt verk ”Expansions forgive too much but keep us tender and close”.

Kort om mig så är jag sen ett och ett halvt år tillbaka bosatt i Kalmar, efter att jag gick ut från Konstfack. Jag jobbar som konstnär med inriktning på textil med blandade material och tekniker, med utgångspunkt i färggrant och impulsivt broderi liksom uppförstorade och abstraherade former.

Den 15 oktober höll jag i workshopen/supersyjuntan ”Craft and the Furious” på Växjö Konsthall. Med avstamp i de storskaliga verk och blandade materialen som intog Norra rummet i konsthallen, jobbade ett tiotal deltagare i varierande åldrar i fem intensiva timmar. Målet med workshopen var att jobba snabbt och stort för att sedan kunna installera våra alster i den luftiga konstverkstaden vi befann oss i. Vi eftersträvade att fylla ut rummet och materialen som fanns till deltagarnas förfogande var ett blandat smörgåsbord av garner, tygstycken, remsor, emballageplast, vadd och blandade färger. Trots en viss nervositet när jag presenterade att alla skulle jobba mot att göra något som var minst 2×2 m i storlek, så byttes det snabbt ut mot ett fokus så fort startskottet gått. Alla tog tag i något från materialbordet direkt och satte igång att jobba direkt utan tvekan. Från de långa arbetsborden och längs med golvet satt och låg något pågående arbete. Så fort någon kände att de började köra fast eller inte visste vad de skulle göra härnäst, gick de fram till materialbordet igen för att söka efter något som satte igång farten igen. Det märktes tydligt att alla deltagarna var vana vid att arbeta konstnärligt och hantverksskicklig med textila material. Många tog sig verkligen an de udda materialen för att översätta mindre textila tekniker som virkning, lappteknik och broderi till stora arbeten. I slutet av workshopen hade större delen av konstlabbets mittpunkt fyllts på av ett svävande myller som påbörjat sin spretning utåt i rummet.

En del av deltagarna sa att det kändes som att det varit på ett gympass och att det sällan arbetade så fysiskt med textila material. När de jobbat så intensivt hade det knappt känts som fem hela timmar.

Mitt verk har nu förflyttat sig vidare till konsthallen på Kulturmagasinet i Bergkvara. Nu till helgen den 25-26 november kommer jag att ta vidare konceptet från ”Craft and the furious” till en tvådagars intensiv workshop vid namn ”Uppåt väggarna” på Kulturmagasinet. Denna gång har jag förfinat och utvecklat workshopen ytterligare, så där kommer vi även ta in uppvärmande övningar och en stund till att snabbt skissa upp idéer på det som deltagarna kommer jobba med. Grundläggande material för att installera och sätta ihop material kommer finnas, men denna gång är det deltagarna som själva tar med sig de olika material som de vill jobba med. Jag kommer även ta in mer textila och konstnärliga referenser, ge råd om hur man kan installera storskaliga arbeten och hur man egentligen håller kontrollen över något som ibland är större än en själv. Inte för att sakta ner tempot, utan mer för att ta in mer pedagogik och planeringen när man jobbar snabbt och stort. Att ge mer tydliga redskap för deltagare som vill använda liknande arbetsmetoder som jag funnit, i sina egna arbeten. För jag tror definitivt det finns en poäng att som skapande människa testa skalor och tempon som omgivningen och framförallt man själv, inte är van att se. Det finns något befriande, rent av mäktigt, i att upptäcka att man har kapaciteten att låta sin konstnärlighet ta hela rum i besittning.

Workshopen pågår kl. 9 till 17 från den 25 till den 26 november och utställningen pågår till och med den 9 december.
– Välkommen!