På Emmaboda konstkollo

För några veckor sedan höll jag och Oscar Söderström i ett konstkollo för unga i Emmaboda. Konstkollot arrangerades av Kalmar konstmuseum, Emmabodabygdens konstförening, Sveriges Konstföreningar Kalmar län och Emmaboda kommun. I en vecka arbetade vi med ett fantastiskt gäng barn och ungdomar som sprudlade av idéer och kreativitet.

Utifrån loppisfynd och återvunnet material skapades skulpturer och andra objekt. Vi hade rätt så fria ramar men arbetade mycket med materialen glas och trä, detta för att lyfta fram bygdens mest kända näringsverksamheter. Vi jobbade även med att väcka idéer kring ljus och ljud i våra verk.Vad händer med glas och prismor när vi tar materialen utomhus? Kan vi få våra skulpturer att låta med hjälp av vinden?

Vi höll till på Mötesplats Emmaboda i Emmaboda Folkets hus. Mötesplats Emmaboda är en mötesplats för alla i Emmaboda där det finns möjligheter till både schemalagda aktiviteter och spontan verksamhet. Utanför Folkets hus fick vi också tillgång till att arbeta i en park där det fanns en önskan från Emmaboda konstförening och kommunen att det skulle skapas ett verk som skulle få stå kvar fram till skolstarten i augusti.

Jag är så imponerad av de kreativa processer som sattes igång denna vecka. Hur ungdomarna samarbetade och samtalade om sina idéer och tankar. Vilken kunskap och insikt som fanns om skapande och material.

En deltagare uttryckte det – det är så skönt när det inte finns något som är rätt eller fel och man är fri att göra det som känns bra.