Pukebergs glasbruk

Pukeberg hette det lilla hemman som låg här på 1800-talet. Ordet Puke betyder egentligen puckel eller puckelrygg, men kan även betyda trollväsen eller liten djävul. Enligt folktron bodde det en sådan mitt emot förvaltarbostaden. 

ur skriften Pukeberg en liten guide

 

Pukebergs glasbruk startades 1871 av Conrad Nyström, en av glasblåsarmästarna på Kosta glasbruk. Tillsammans med sin fru och två kompanjoner köpte han en bit mark av gården Pukeberg. För det nya glasbruket blev fotogenlampor med glaskupor en stor produkt. De fick tidigt kontakt med Arvid Böhlmarks lampfabrik i Stockholm som blev den största kunden. Ett mycket nära samarbete utvecklades, så när bruket fick ekonomiska problem på 1890-talet köpte Böhlmarks hela glasbruket men behöll huvudkontoret i Stockholm. Strax därefter, 1895 brann nästan hela bruket ner men Böhlmark satsade och byggde upp det igen, men nu i tegel, ett mindre eldfängt material.

Glas med slipade dekorer var mycket populära på sluter av 1800-talet och det behövdes mer kapacitet. Ett nytt tvåvåningshus med ett stort sliperi byggdes. På övervåningen blev det armaturproduktion. Elektriciteten hade tagit över från fotogenen och det blev det efterfrågan av elektriska lampor, gärna med vackra glaskupor. Det mesta av denna produktion gick till Böhlmarks egna armaturer men mycket såldes till andra företag och till kringresande försäljare.

För första gången i Pukeberg kunde man nu sätta samman helt kompletta lampor. Denna byggnad var den som först fick elektricitet installerad, året var 1917. Det var här som bl.a. alla ljusglober till bensinpumpar började tillverkas -Tigerbensin, Shell, OK, Esso Gulf, Caltex är några märken som tillverkades. Ljusgloberna blev en särskilt stor produkt på 1930-talet.

Hela tiden producerades bruks- och prydnadsglas parallellt med belysningsglaset. 1913 fick bruket en mycket stor order från England, det mesta som beställdes var dricksglas. Ordern var mycket betydelsefull eftersom brukets ekonomi nu kunde tillåta en byggnation av en ny stor hytta som stod färdig samma år.

Formgivarna hade tidigare varit anonyma men efter andra världskriget fick de större utrymme. Uno Westerberg som anställdes redan 1935, fick nu en mer framträdande roll. Han formgav både lampor, företagspresenter, hushålls- och prydnadsglas. Många har säkert något föremål i sitt hem som Westerberg formgett, kanske en viking, en häst eller en båt. Göran Wärff kom till bruket 1958 för att formge nytt glas och lampor till hushållen. En av hans glasserier Rustica, från början av 1960-talet, blev en riktig storsäljare. Den säljs fortfarande efter 55 år. Ann Wärff (numera Wolff) anställdes också samtidigt för att arbeta med grafisk design och ritade bl.a. logotypen för Pukeberg. Den är ännu i bruk, både på glas och som en symbol för Pukebergsområdet. Eva Englund knöts till bruket i två perioder, på 1960-talet och senare på i slutet av -80-talet då hon bl.a. formgav den framgångsrika serien Malakit. Några andra formgivare som har arbetat för bruket är Erik Höglund, Carouschka Streijffert, Margareta Hennix, Rolf Sinnemark.

Lampproduktionen upphörde 1977 och några år senare gick glasbruket i konkurs. Nybro kommun köpte området. 1989 tog familjerna Nolendorfs och Gill över som nya ägare. Från 2013 är ägaren O G Ohlsson Byggnads AB. Företaget genomförde ombyggnationen för Designakivets nya fina lokaler i Pukeberg, som invigdes 2006.