• Detta evenemang har redan ägt rum.

Minns ni Sara?

16 maj klockan 11.0011.30

Svenska kyrkan bjuder in till historisk stund för att avtäcka en skylt om Sara Makatemeles livshistoria.

Onsdag 16 maj, 11:00
Södra Kyrkogården, Kalmar, kvarter Ou (ingång från Söderportgatan)

Utställningen Djupt Minne som öppnade på Kalmar konstmuseum våren 2017 markerade även starten för plattformen med samma namn. Genom den vill museet möjliggöra presentationen av konst i relation till den afrikanska kontinenten och arbetet kring minne och obearbetade globala trauman.

Djupt Minne fick oss inte bara att se bort, mot Afrika, utan även att gräva där vi stod och en nästan bortglömd Kalmarbos livsöde kom åter fram i ljuset i form av Sara Makatemele – Kalmars första svarta kvinna.

Vår konsthistoriker Sara Hemmingsson grävde djupare i arkiven och Saras öde blev till en del av utställningen. Sara Makatemeles livsöde fängslade även konstnärerna som deltog i utställningen och i samband med vernissagen genomförde konstnären Nkuli Mlangeni en Vaka för Sara.

Minnesstunden väckte starka känslor och frågor runt kolonialism och historiskt ansvar. Inte minst ordet ”kaffer” som än idag står på Saras gravvård, upprörde. Ordet användes i mycket nedsättande form av kolonialherrarna om den svarta befolkningen i Afrika och många berördes av det faktum att ordet tillåts stå kvar utan vare sig förklaring eller kontext, som om det vore ett neutralt epitet.

Men diskussion föder förändring. Den 16 maj kommer Svenska kyrkan att avtäcka en skylt på Södra Kyrkogården i Kalmar som belyser Saras livshistoria.

Varmt välkomna!

Program Kl. 11.00-11.30

• Begravningsutskottets ordförande Gunnar Thorbert hälsar välkommen och berättar om hur begravningsverksamheten på olika sätt arbetar med att lyfta fram kulturhistorien inom Kalmar begravningsplatser.
  • Kyrkogårdsteater: Cecilia Fryxell, som gav Sara arbete och husrum, gestaltas av en elev från teaterprogrammet på Jenny Nyströmsskolan. ”Cecilia ska berätta om Sara.”
  • Magdalena Jonsson, historiker från Kalmar läns museum kommer att berätta om skylten, som sätts upp invid Saras gravplats. Skylten berättar om Saras livsöde.
  • Författaren Per Anderö som har skrivit en bok om Sara, kommer att läsa ett avsnitt ur sin bok Sara – Mazahr Makatemeles liv i 1800-talets Sydafrika och Kalmar

Evenemang Kategori:

Södra Kyrkogården, Kalmar