Utställningar

Utställningar 2023

HÄR OMKRING

13 maj – 27 augusti, 2023
Glödritade trätavlor och fantastiskt konstglas, en finservis resa från Polen till ett vitrinskåp i Högsby, en småländsk-irakisk berättelse om ett spektakulärt hotell, personliga formspråk i trådtjack, industrinormbrytande möbler i skadat trä, småländska berättelser om ett romanifolk, möbelornament för alla, lappade vardagstextilier, kartläggningar av barns platser, glasarbetare som skriver sin egen historia och vävstugans innehåll och kreativitet– allt berättar om design och allt finns här omkring, i Småland.

Här omkring handlar om de många olika hantverks- och designhistorier som finns i Småland. Utställningen berättar om design och hantverk i en vid mening – om design och hantverk som handlar om att forma vardagar, design och hantverk som inte är knutet till köpkraft, produkter och abstrakta uppfattningar om fint och fult. I utställningen visas ett axplock av Designarkivets omfångsrika samling av konstnärliga processer, men framför allt stiger Designarkivet åt sidan för att ge plats åt en mångfald av berättelser som tidigare inte varit synliga i designhistorieskrivningen.

Läs mer om Lära om arkivet, projektet bakom Här omkring

Läs mer om Här omkring och utställningens medverkande


Utställningar 2018

VEM ÄR DU? MODE OCH POESI

24 november 2018 – 10 februari 2019
Kläder är identitetsmarkörer och i modeskissen känner vi därför ofta igen oss, både som vi var och som vi är. Designarkivet har en samling modeskisser som visas i utställningen i kombination med poesi. Varför?

Läs mer om Vem är du? Mode och Poesi


Utställningar 2017

DESIGNARKIVET A–Ö

28 juni 2017 – 7 januari 2018
Här uppmärksammades Designarkivets hela samling så att fler designintresserade fick en chans att upptäcka den rikedom av svensk design, eller ”vardagskonst” som det ursprungligen kallades, som finns där.

I utställningen låg fokus på de skisser som Designarkivet förvaltar, på deras värde och deras betydelse för designprocessen – en unik möjlighet att möta olika formgivare, designfält och tidsepoker.

Läs mer om Designarkivet A–Ö 


Utställningar 2016

ripsa rhapsody

29 september – 9 november 2016
Designarkivet presenterar historien om en av Sveriges verkliga modepionjärer, 

”Den vävande grevinnan” Ebba von Eckermann, som 1949 startade ett textilföretag som snart skulle stå för 10% av den svenska textilexporten.

Läs mer om Ripsa rhapsody 


Utställningar 2015

AFTER LABOUR

12 december – 21 februari 2016
Möt en experimentell utställningsform som kombinerar traditionell fysisk utställning med bredare digital spridning. Verken i After Labour antyder vad som är möjligt – både i vår samtid och för vår förmåga att formulera framtiden, i bild och design.

Läs mer om After labour 

Luftens råttor

4 juli – 1 november 2015
Designarkivet producerade 2015 utställningen ”Luftens råttor”, där Tyra Lundgrens skisser fick illustrera både ett spännande konstnärskap och de ambivalenta känslor vi har inför stadsfåglar.

Läs mer om Luftens råttor

Skatt

28 mars – 31 maj 2015
2015 medverkade Designarkivet, genom dåvarande arkivchefen Ragnhild Lekberg, i katalogen till utställningen ”Skatt”.

Läs mer om skatt


Utställningar 2014

The Future is Handmade

12 februari – 21 april 2014
Under 2014 medverkade Designarkivet i produktionen av utställningen ”The Future is Handmade”.

Läs mer om The Future is Handmade


Tidigare utställningar

Eld & Vatten – 50 år av skapande

26 april – 31 augusti 2008
Ulrica Hydman-Vallien och Bertil Vallien fyller 70 år. Under hela 50 år, från att de började på Konstfack i slutet av 1950-talet till idag, har de arbetat med konst och form­givning. Denna utställning visades  i Pukeberg.

Läs mer om Eld & Vatten – 50 år av skapande