Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Examensvisning: Ölands Dokumentärfilmskola, distans

7 maj klockan 13.3017.00

Deltagarna från Dokumentärfilmskolan distans vid Ölands folkhögskola bjuder in till sin examensvisning på Kalmar konstmuseum då de presenterar utdrag ur sina kommande filmer.

Under det gångna året har deltagarna arbetat med att utveckla sina filmer utifrån en processbaserad metod. Under ett samtal får vi höra deras egna tankar och reflektioner kring sitt utvecklingsarbete under läsåret och deras dokumentära metoder och processer. Jonas Holmberg, chef för Kalmar Konstmuseum, och Camilla Ed, utställningsproducent på Kalmar konstmuseum, inleder visningen med att ge en inblick i samtidens dokumentära skildringar. Ewa Cederstam, kursansvarig, modererar samtalet med deltagarna och det finns möjlighet att ställa frågor.

Visningen inleds med ett mingel kl. 13.30 där det bjuds på dryck och snacks.

Tid: tisdag 7 maj kl. 13.30–16.45.
Plats: biblioteket på Kalmar konstmuseum
Fri entré.
Varmt välkommen!

Om filmerna
EN KLANG AV TRO – en film av Fredrik Lindé

För de allra flesta så började skoldagen förr i tiden med psalmsång. Men idag några generationer senare så är kyrkans psalmer okända för oss. Samhället är sekulärt och kyrkans roll är obetydlig. Men även som sekulära så funderar vi kring livets större frågor. Kan kyrkans psalmer ha betydelse för den nutida människan? I EN KLANG AV TRO följer vi kreatören Caesar Ivarsson som gör en upptäckt av kyrkans psalmer i övre tonåren. Nu, 15 år senare så tolkar han dem på ett personligt vis. Inte för att den kristna tron är en del av hans liv, det är många år sedan han kallade sig själv kristen, men det finns något i psalmerna som fortfarande berör honom.

ELÍSABET FOREVER – en film av Sigrún Yngvadóttir

Hur blev en medelålders, ensamstående 4-barnsmamma från Island en av Hollywoods mest eftertraktade filmklippare? I filmen ELÍSABET FOREVER söker jag svaren och hänger med Elísabet på en fantastisk resa, mellan Island, Sverige och USA.

TJEJKRAFT? JA TACK! – EN FILM AV ELIAS VENDEL OCH SIMON VENDEL

1980 bildas Sveriges mest unika band Tjejkraft, bestående av sex kvinnor som med sin musik vill göra förändringar i samhället. Tjejkraft har varit banbrytande i över 40 år. De är nu tillbaka i sin originaluppsättning för att åter igen beröra, locka och väcka debatt. TJEJKRAFT? JA TACK! är en dokumentärfilm om vänskap, sorg, inspiration, hopp och musikens eviga styrka att krossa normer i samhället. Men har Tjejkraft fått den uppmärksamheten de förtjänar?

falafel i tensta – en film av sofija terzic

I sin foodtruck på torget i Tensta jobbar Nadim varje dag med att laga mat – falafel och shawarma; hummus och kebab. Mellan varven tar Nadim fram sin oud och spelar en och annan sång som han bär med sig från sitt hemland. Likt många som invandrat till Sverige lämnade han ett helt annat liv bakom sig, ett liv där musiken, snarare än falafeln, hade en central plats. De båda berättelserna, den om Nadims levebröd och den om hans passion, får samsas och trängas i samma foodtruck. Som för så många som lämnat ett liv för ett annat; som för så många som tvingas leva ett liv i arbetets skugga.

ALLT JAG INTE ÄR – en film av Agnes Brede

Fem år har gått och jag känner fortfarande inte igen mig själv. Vart tog den glada flickan vägen som ännu inte upptäckt världen. En tjej som inte visste bättre än att bli förälskad i den mystiske äldre pojken. Inte visste hon då att denna pojke skulle komma att förändra hela hennes liv. En essäistisk dokumentärfilm där vi får följa fyra tjejers berättelser om hur psykisk och fysiskt våld i deras första relationer satt sina djupa spår. Genom dans, intervjuer, miljöbilder från deras gemensamma uppväxtstad kastas vi rakt in i hur det är att komma tillbaka till den plats som för alltid förändrat de unga kvinnornas liv.

ANDRAS PENGAR (THE PRICE OF PROFITS) – en film av Andres Acevedo

Du kan hitta riskkapitalister nästan var du än vänder dig. Butiker vi handlar i. Bussar vi åker i. Skolor våra barn går i. Äldreboenden och sjukhus vi behöver när vi är som svagast. För riskkapitalisterna är kan allt vara brickor i ett spel där våra pensionspengar används för att köpa, sälja och göra vinster. Sjuka vinster. Vilka är riskkapitalisterna? Hur blir de så rika? Vad spelar det för roll för oss andra? I filmen andras pengar (engelskt arbetsnamn är price of profits) berättar jag för en internationell publik om riskkapitalisterna – en exklusiv nisch inom den globala finansbranschen, en nisch som de senaste decennierna fått en svindlande makt världen över. I den berättelsen ryms en varning: vad händer när vi låter kapitalismens logik tas till sin yttersta spets.

SOLMÅLAREN, MARIA OCH DÖDEN – en film av Anja Kontor

Om den berömde ”Solmålaren” Per Ekström och hans barnbarnsbarn. Maria, ett ensamstående vårdbiträde som under en svår tid i livet ärver hans förfallna barndomshem på Öland. En ödegård med ett katolskt kapell där hon kommer i kontakt med undanträngda känslor på en plats hon sällan har besökt. Huset blir en nyckel till de släktberättelser hon inte visste fanns. En berättelse börjar spinnas framåt och bakåt i tiden och väver samman de bådas liv. En film om familjehemligheter och konsten att överleva.

BILLYCKAN – en film av Zahraa Aldoujaili

Barndomsvännerna Abbe och Sherif har ett gemensamt mål: att tjäna massa pengar! För att nå sitt mål bestämmer de sig för att förverkliga drömmen om en egen bilfirma-Billyckan. Utmaningarna är många: konkurrensen är hög och inflationen gör att folk håller hårt i sina pengar. Likväl ställs de inför kundernas fördomar både om dem som personer och som bilförsäljare. Mycket står på spel, vilket dessutom leder till spänningar vännerna emellan när allting inte går som planerat. Följ med längs arbetsdagen på Billyckan, där det skojas, fikas, jobbas och görs stora affärer.

Detaljer

Datum:
7 maj
Tid:
13.30–17.00
Evenemang Kategori:

Plats

Kalmar konstmuseum

Arrangör

Kalmar konstmuseum och Ölands folkhögskola