Ljus på Kultur


affisch Ljus på Kultur 2014

Kalmar konstmuseum deltar i kulturfestivalen Ljus på Kultur i Kalmar med allt från offentlig konst till extra visningar, utställningar och event och pedagogisk verksamhet.

ljuspakultur.se


PROGRAM 2014

(mindre ändringar i programmet kan förekomma)

Onsdag 22 oktober 18.30-20.00
Alte Schweden

Alte Schweden

Konstnärligt arbete i oroshärdar och f.d. konfliktområden
Temat för seminariet kommer att vara att hur det är att som konstnär välja att jobba i f.d konfliktområden, vad som kan gå snett och varför Alte Schweden valt att arbeta i sådana områden.

De kommer också att ta upp residensvistelsen som arbetsmetod:
-Vad är nyttan med aktivitet som denna?
-Hur viktigt är det att bygga ett kontaktnätverk?
-Vad bör man tänka på när man söker ett residency?
-Hur skiljer sig projektbaserat arbete i okända miljöer från klassiskt ateljéarbete?

Under seminariet kommer konstnärerna Joakim Hansson & Sebastian Mügge att dela med sig av sina erfarenheter av att arbeta i f.d Sovjetstater och i f.d Jugoslavien, seminariet är tänkt att hållas i diskussionsform och baserar sig lika mycket på publikens frågor som de berättelser och det material som konstnärerna presenterar.

Hansson och Mügge kommer att ge allmänna tips om hur man gör en ansökan, söker finansiering, gör research inför residencyn och hur en presentation det man har gjort kan se ut.


Fredag 24 oktober kl 16.00–23.00

17.30 Skype-middag Sverige-Georgien
Inleds med workshop inför skypemiddagen. Nikoloz Lutidze, konstnär från Georgien leder workshopen i att göra den georgisk rätten khinkali och därefter äter man via internet tillsammans med kroppkakeätande restaurangbesökare i Tbilisi.

20.00 – 21.00 Konstsoffan
Konstsoffan gästas av Erika Norberg, Radio Kalmar, Bengt – Olof Johansson, museichef, Kalmar konstmuseum, Anabelí Díaz, konstnär och ordförande i ateljéhus Pukeberg och Joakim Hansson, konstnär.21.00 Vernissage: Tbilisi, Lost And Found In Transit
Konstnärsgruppen Alte Schweden – bestående av Joakim Hansson och Sebastian Mügge – och den inbjudne konstnären Nikoloz Lutidze från Georgien presenterar sin utställning.

Ställ ut dig själv på Kalmar konstmuseum – vi har en kopieringsapparat som vi skulle vilja att besökarna använde.Ta en bild av dig själv, skriv ut bilden och häng upp på konstmuseets väggar! Pågår 24 – 26/10

Tag-tool – kom och prova på ljusgraffiti i ateljén under fredagskvällen! Workshopen fortsätter under vecka 44 tisdag till torsdag.


söndag 2 nov kl 14.00

Berättelsens arkeologi, föreläsning med konstnären Pia Sandström
Pia Sandström kommer att berätta om arbetet med ett plats och processbaserat ljudverk som våren 2015 kommer att presenteras som vandringar på ett antal specifika platser i Kalmar och på Öland. Ljudverket baseras på intervjuer och inspelade ljudassociationer där en central frågeställning är hur långt tillbaka i tiden man kan komma med minnesberättelser av nu levande. Det är ett regionalt konstprojekt där Kalmar kommun, Mörbylånga kommun, Kalmar konstmuseet och Statens konstråd samarbetar.


Utställningar som pågår under Ljus på kultur

David Magnusson: Purity 20/9 – 16/11
Under 2011 fotograferade den svenske fotografen David Magnusson finklädda fäder och deras döttrar i det amerikanska gryningsljuset. Genom kameran letade han efter en djupare förståelse inför fenomenet Purity Ball, ceremonier där unga flickor lovar att förbli rena i kropp och tanke, att förbli oskulder till de gift sig – och där fäderna i gengäld lovar skydda sina döttrars renhet.

Lina Selander: A Series Of Images About You 13/9 – 23/11
Lina Selanders medium är fram för allt filmen – filmer som bygger på lager av bilder och betydelser som kopplar historia och förhistoria till samtidens samhälle och där naturen som en förutsättning för liv är en av brännpunkterna. Människans strävan efter utveckling och expansion, driften att kontrollera naturen och framför allt – viljan till visuell kontroll, avbildning och övervakning är centrala utgångspunkter i Selanders arbeten, mänskliga ambitioner som alltid möts av en motsatt kraft.

Alte Schweden – Joakim Hansson & Sebastian Mügge: Tbilisi, Lost And Found In Transit 24/10 – 2/11
Kalmar konstmuseum har tidigare haft konstnärer på utbyte i Georgien och i år har konstnärsgruppen Alte Schweden varit där i september. I utställningen A moderate proposal visas valda delar ur den residence vistelse som Alte Schweden gjorde i september i Tbilisi, Georgien. Tillsammans med den georgiske konstnären Nikoloz Lutidze har Alte Schweden försökt hitta den samtida georgiska identiteten. Georgien har genomgått många förändringar de senaste tjugofem åren, landet ligger mellan Europa och Asien. Hur påverkar detta befolkningen, hur ser den demokratiska processen ut? Hur ser framtiden ut?

Visning av utställningarna erbjuds under helgerna.


V.44 Kulturlovet

Ateljén + Kan·Kan öppet kl 14.00–16.00 tisdag-torsdag
Kan·Kan söndag 26/10 och 2/10 kl 14.00–16.00
Kan·Kan är Kalmar konstmuseums öppna verksamhet för skapande barn och unga.


KULTDEL – föreläsningar och sändningar via internet för allmänheten

Tisdag 28/10 kl 17.00 Fred Johanson föreläser om Klassicism på Mönsterås bibliotek
Onsdag 29/10 kl 17.00 Fred Johanson, föreläser om Modernism på Färjestadens bibliotek
Torsdag 30/10 kl 17.00 Fred Johanson föreläser om Samtidskonst Kalmar konstmuseum.

29/10 och 30/10 kl 17.00 Mönsterås bibliotek tar emot föreläsningarna om Modernism och Samtidskonst via internet
30/10 kl 17.00 Mörbylånga tar emot föreläsningarna om Samtidskonst

KultDel >>

Logo ljus på kultur