Designarkivet

Designarkivet logoDesignarkivet är unikt i att det samlar och bevarar själva skapandet av svensk form och design. Samtidigt finns en rik samling som idag uppgår till över 120.000 objekt från olika formgivningsområden som textil, glas, mode och industridesign. Tillsammans med ett forskningsbibliotek ger detta fantastiska möjligheter för studenter, forskare och allmänhet att få kunskap om formgivningen i Sverige från förra sekelskiftet och framåt, dess historia och utveckling samt att beskriva designprocesserna bakom de producerade föremålen.

Designarkivet grundades 1978 på initiativ av Erik Broman, dåvarande chef för Kalmar konstmuseum. Tanken var att skapa ett arkiv för ”svensk vardagskonst” i Kalmar och det fanns ett brett stöd för idén om ett nationellt arkiv för formgivning. Den svenska industrin hade varit hårt ansatt sedan 1950-talet och det fanns en oro för att viktig kunskap om svenska formgivare skulle försvinna.

Designarkivet har material från sent 1800-tal och framåt och omfattar idag mer än 120 000 arkivalier från cirka 750 svenska formgivare. Ambitionen för insamlingen är att samla sådant som kan belysa designprocessen. Huvuddelen av samlingen består därför av skisser, tekniska ritningar och foton. Referensmaterial läggs till för att göra bilden av formgivarna så komplett som möjligt. Idag samlas främst originalskisser in.

2006 flyttade arkivet från Kalmar till Pukeberg i Nybro, där man fick tillgång till bättre anpassade arkivlokaler.

Designarkivets samlingar finns att tillgå via en databas på webben, eller genom att boka ett besök. Man lånar också ofta ut material till andra utställningar. Till Malmö Museers stora sommarutställning 2016 ”Oomph – kvinnorna som satte färg på Sverige”, var Designarkivet en av de stora långivarna.

Designarkivet har ingen egen museiverksamhet. Uställningen Designarkivet A–Ö är därför en fantastisk möjlighet att få se material ur vår designhistoria och få en inblick i vilken resurs arkivet besitter.

Designarkivet finns i Pukeberg, Nybro och har nya lokaler i ett område där design och kreativitet står i centrum. På området finns också Pukebergs glasbruk, Zero belysningsföretag, Ateljéhus Pukeberg för designers, konstnärer och konsthantverkare, Linnéuniversitetets designutbildning samt Kalmar läns Hemslöjdsförening.

Vi tar emot grupper som förbokas på telefon. Forskare som vill besöka Desígnarkivet är välkomna att kontakta oss på tel 0481-428 70 eller via e-post på adress: info@designarkivet.se.

Välkommen till Designarkivets webbplats

Sök i vår databas
Följ oss på Facebook

Kontakt

Pukebergarnas väg, Nybro
Postadress: Box 800, 382 28 Nybro
Telefon 0481 428 70
Eva Wängelin 073 – 382 22 82
Anke Decker 0481 – 428 70
info@designarkivet.se

Hitta hit

Hitta till Designarkivet i Pukeberg

Från Kalmar och ÖlandKör mot Växjö. Kör rakt fram mot Nybro centrum i glasrondellen. Efter c:a 200 meter finns skylten “Designarkiv” som visar till vänster.

Från Växjö, Emmaboda och TingsrydKör mot Nybro/Kalmar. Sväng vänster vid avfart skyltad Pukeberg.

Från Vetlanda och Orrefors Kör mot Nybro centrum och följ skyltning mot Pukeberg/Designarkiv.

Avstånd från Stockholm: 450 km
Avstånd från Köpenhamn: 240 km
Avstånd från Göteborg: 260 km

Busstrafik: www.klt.se
Flygplatser finns i Kalmar och Växjö.
Järnvägsstation i Nybro.