Formgivarporträtt

Marie-Louise Hellgren

b. 1958

Direkt efter gymnasiet bestämde sig Marie-Louise Hellgren för att gå på Kursverksamhetens konstskola i Göteborg. Kursen gav mersmak och hon sökte och kom 1979 in på HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg), linjen för produktdesign. Fram till 1983 fick Marie-Louise Hellgren på HDK en mångsidig utbildning inom bland annat formgivning av kläder, keramik och industridesign. Förutom HDK har hon även skolats på Orrefors glasskola, Pilchuck Glass School, glasworkshops Konstfackskolan samt kurser i akvarell och handgjort papper.

Marie-Louise Hellgren fick sitt första uppdrag 1983 efter att hon hade kontaktat Höganäs Keramik AB. För dem tog hon fram nya glasyrer och formgav bland annat servisen Provence 1987 och Collection II, 1990. Sedan dess har hon gjort tygmönster för Ikea, tapeter för Duro mm. I och med samarbetet med Designhouse Stockholm har Marie-Louise Hellgrens formgivning sålts i stora upplagor världen över. Under 2004 jobbade hon med att utveckla ”The Starbucks Collection” – en kollektion porslinsmuggar gjorda av Design House Stockholm för den amerikanska coffeshops-jätten Starbucks.

Marie-Louise Hellgrens arbetar med en mycket starkt fokus på hållbarhet. Hon arbetar med organiska former och en mängd olika produkter och material. Klassiska, geometriska former som cirkelns, kvadratens och triangelns möjligheter prövar hon ofta i sin formgivning. Marie-Louise Hellgren strävar efter att formge nya bruksföremål som tillför någonting och som verkligen behövs: skönhet, enkelhet och energi är ord som utmärker hennes formgivning.