Donera till samlingen

Designarkivet tar regelbundet emot donationer av skisser, modeller och annat material som relaterar till form och design i Sverige. Donationer från formgivare, formgivarkollektiv och efterlevande anhöriga har sedan arkivets grundade varit mycket betydelsefulla för samlingen.

Designarkivet är huvudsakligen intresserade av skissen som samlingsföremål och tar därför i första hand emot material som innehåller skisser. Materialet bör relatera till form och design i Sverige och kan spänna över flera designområden, såsom mode, möbler, industridesign, heminredning, glas och grafisk formgivning. För Designarkivet är det viktigt att kunna tillgängliggöra arkivalierna såväl fysiskt som digitalt för både forskare och allmänheten. Därför bör materialet doneras utan förbehåll vad gäller användning. Designarkivet reproducerar aldrig material för kommersiellt bruk utan att ingå separata avtal med upphovsrättsinnehavaren.  

Designarkivet bedömer från fall till fall om det är möjligt eller relevant att ta emot ett material. Det går naturligtvis bra att kontakta oss med frågor per telefon, men för att göra en bedömning kommer vi behöva ett skriftligt underlag. För att bidra till bedömningen behövs därför så mycket information som möjligt.

LADDA NER FORMULÄR FÖR DONATIONSERBJUDANDE > >

Fyll i formuläret digitalt eller skriv ut och fyll i. Skicka ditt donationserbjudande till donera@designarkivet.se eller skicka vår postadress. För att underlätta vår bedömning är det viktigt att du bifogar exempelbilder som illustrerar innehållet, omfattningen och skicket. Vid donationserbjudande godkänner du att de personuppgifter som lämnas vid erbjudandet bevaras och är tillgängliga för arkivets verksamhet internt.

Designarkivet sammanträder och beslutar om donationserbjudanden två gånger per år, därför kan det ta lång tid innan du får återkoppling. Vi bekräftar alltid att vi mottagit ditt erbjudande.

Frågor? Tveka inte att höra av dig!