Formgivarporträtt

Peter Condu

1945 – 1986

Peter Condu växte upp i Skåne men hade finska rötter. Hans intresse för formgivning och textil började tidigt. Efter skolan praktiserade han ett år på fabrik som maskinvävare och utbildade sig sedan på Textilinstitutet i Borås. 20 år gammal kom han in på Konstfack i Stockholm där han stannade i fem år. Peter Condu fick tidigt framgångar med sina tryckta textiler. IKEA blev en av hans första kunder. Efter avslutade studier 1970 blev han också kontaktad av den amerikanska varuhuskedjan Lord & Taylor som sålde hans tyger i 170 butiker över hela den nordamerikanska kontinenten. Export till Japan kom också tidigt i gång.

Den tidiga framgången gjorde att han i början av 70-talet valde att gå sin egen väg. Med sitt egna företag ville han ha kontroll över hela produktionen. Basen för verksamheten var en butik och visningslokal i Gamla Stan i Stockholm. I mitten av 70-talet öppnade Peter Condu ytterligare en butik, nu i New York, där han förutom sin egen produktion visade design från Skandinavien i eget urval. Han blev en ambassadör för skandinavisk design och pendlade under fem år mellan Stockholm och New York.

Peter Condus formgivning var till en början färgstark och bestod av tryckta tyger med grafiskt tydliga mönster. Motiven varierade mellan böljande former och  geometriskt strikt struktur. Textilerna uppmärksammades särskilt av arkitekter som gärna använde hans tyger i offentliga miljöer. Peter Condu menade själv att textil för offentlig miljö oftast fungerade utmärkt även i hemmiljö, men inte tvärtom.. När 70-talet övergick i 80-tal förändrades hans konstnärliga uttryck radikalt. Borta var de starka färgerna. De ersattes med en gråskala med ett konsekvent konstruktivistiskt linjespel. Detta sammanföll med ett nyvaknat intresse för vävtekniker och för det svenska linet. Linet var Nordens svar på silke. ”Lin borde vara lika viktigt för oss svenskar som silke för kineserna”, sade Peter Condu i en artikel i ICA-kuriren 1985. Han poängterade också att kunskapen om att göra textilfibrer av lin riskerade att försvinna när alla som kunde det var över 80 år gamla. Intresset för lin låg i tiden. I ett samarbete med Klässbols Linneväveri designade Peter Condu en ny och stram serie damastmönster. Fortfarande tillverkar Klässbols Linneväveri flera mönster av Peter Condu, bland annat Manhattan med sin medvetet strama stil, som passar in både i traditionell och i modern miljö.

Till de större uppdragen under hans sista år var en beställning av linnegardiner, vävda av Kinnasand, till det renoverade riksdagshuset.  Peter Condu blev 40 år gammal.