Designbloggen

Designarkivet öppnar Göta Trägårdh – Mode, mönster, möten

Göta Trägårdh – Mode, mönster, möten
1 juni–6 oktober 2024
Designarkivet, Nybro

Öppettider:
Onsdag–Söndag: 11–15

I utställningen Göta Trägårdh – Mode, mönster, möten visar Designarkivet en kavalkad av mönster och mode ur samlingen med fokus på textilformgivaren och modeillustratören Göta Trägårdh och kretsen av formgivare kring henne. I samband med utställningen släpps även boken Göta Trägårdh – Mode, mönster, möten av Anna Häggblom Stålhammar för Appell förlag. Boken, likt utställningen, är ett färgstarkt collage där minnen, historier, mönster och illustrationer lagts till varandra. Att följa Göta Trägårdhs arbete är att resa genom 1900-talets textilhistoria.

 

Göta Trägårdh
Mode, mönster, möten

Designarkivet öppnar upp! Genom ett öppet arkiv i utställningsform välkomnar Designarkivet fler att ta del av arkivets samling. Sommaren 2024 går den första upplagan av det öppna arkivet av stapeln. I utställningen Göta Trägårdh – Mode, mönster, möten blir det inriktning textil och fokus på textilformgivaren Göta Trägårdh och kretsen av formgivare kring henne.

Nytt på DigitaltMuseum: Maud Fredin-Fredholm

Här kommer en nyhet för alla färg- och modeälskare – vårt material av textil- och modeformgivaren Maud Fredin-Fredholm är nu sökbart på DigitaltMuseum!

Maud Fredin-Fredholm (1919–2013) räknas till en av Sveriges största textilkonstnärer. Hon etablerade egen ateljé 1945 där hon årligen skapade två kollektioner med kläder och tyger ända fram till 1995. Under 1950–1970-talen var hon en av de mest tongivande textilformgivarna i Sverige. Nu finns närmare 300 arkivalier i form av klädesplagg, skisser och hemtextilier att förkovra sig i på DigitaltMuseum!

Stort tack till dottern Ann-Charlotte Fredholm för förtroendet och till Katrin Öberg för hjälp med mönsteridentifiering och datering.

Till Maud Fredin-Fredholm-samlingen > >

2024-02-01: Arkiv och Trägårdh:
Designarkivet öppnar upp arkivet

Göta Trägårdh framför textilmönstret Monolog för Strömma (1971)
Foto: arkivbild Svensk Form

Göta Trägårdh – Mode, mönster, möten
1 juni – 6 oktober 2024
Designarkivet, Nybro

Designarkivet öppnar upp! Genom ett öppet arkiv i utställningsform välkomnar Designarkivet fler att ta del av arkivets samling. Sommaren 2024 går den första upplagan av det öppna arkivet av stapeln. Det blir inriktning textil och fokus på textilformgivaren Göta Trägårdh och kretsen av formgivare kring henne.

Designarkivet kan beskrivas som ett slags unikt arbetslivsarkiv som berättar om designers och formgivares arbete och kreativa processer i tillverkningsindustri. Arkivets samling av skisser, modeller, ritningar och prover berättar om skissen som arbetsverktyg och om designindustri i Sverige från sent 1800-tal till idag.

De senaste åren har i första hand forskare och studenter kunnat tillskansa sig Designarkivets innehåll, men från 1 juni 2024 blir det ändring på det. Genom ett öppet arkiv i utställningsform i en angränsande utställningshall välkomnar Designarkivet allmänheten att ta del av arkivets samling. Ambitionen är att för varje år presentera en ny utställning med särskilda inriktningar och fokus. Först ut i det öppna arkivet får [...]

Nytt på DigitaltMuseum: Kenneth Österlin

Vi inleder 2024 med en riktig smällkaramell: vårt omfattande material från industridesigner Kenneth Österlin är nu sökbart på DigitaltMuseum!

Kenneth Österlin har lång erfarenhet av design, produktutveckling och innovation. I hans portfolio finns allt från medicinska hjälpmedel, dykarutrustningar och signallådor till övergångsställen. Österlin har gjort uppdrag för företag som Kinnarps, Astra Meditec, Brio To, Poseidon Diving Systems, Victor Hasselblad AB och många fler. Till vår samling har han donerat ett omfattande material som ger en fördjupad bild av designprocessen där vikten av samarbete mellan designer, uppdragsgivare och tillverkare blir särskilt påtaglig. Nu finns över 1000 digitaliserade skisser och diabilder tillgängliga för fördjupning på DigitaltMuseum!

Vi tackar Kenneth Österlin för förtroendet och önskar alla våra besökare ett gott sök!

Till Kenneth Österlin-samlingen >>