Designbloggen

Småland som ett potentiellt designarkiv

Hur levde de riktigt fattiga under 1800-talet? Hur var det att arbeta i de olika småländska industrierna? I gestaltningen Småland som ett potentiellt designarkiv kan du upptäcka och hitta till några av alla de många museer, arkiv, hembygdsgårdar och andra designhistoriskt intressanta berättelser som finns här i Småland.  

I denna gestaltning, med grafisk form av Lisa Olausson, har några av de många småländska designhistorier vi lärde känna under projektet Lära om arkivet fått en fysisk form. Brokighet, tillgänglighet, hantverksmässighet har varit några av gestaltningens nyckelord. Här visas flera element från Lära om arkivets olika projekt. Smålandskartan, formgiven av Evelina Mohei med papper från Lessebo handpappersbruk, är central i projektet med sin perspektivsammanflätande funktion, illustratören Annika Elmqvists illustrationer på glas hyllar det historieskrivande projektet och förebilden Glasriket – människan, miljön, framtiden och på bord av skadat trä, framtagna av MADAM snickeri, finns ett antal lokala designhistoriska titlar – läs om luffarnas liv och leverne, om livet på Bodafors möbelfabriker och mycket mer.

Vi behöver din hjälp!

Skisser, ritningar, teckningar, prototyper, dagböcker, korrespondens och fotografier av hundratals formgivare verksamma i Sverige – ett makalöst kulturarv prydligt förvarat i syrafria omslag med noggranna förteckningar. Men det är just det. Förvarat.

Genom Designarkivets premiärutställning Göta Trägårdh – Mode, mönster, möten har vi kunnat göra vår unika samling tillgänglig för fler. Men som många andra kulturinstitutioner har även Designarkivet påverkats av de senaste årens lågkonjunktur. För att kunna fortsätta tillgängliggöra vår samlings unika kulturarv genom utställningsverksamhet behöver vi din hjälp!

Med en donation på valfri summa hjälper du Designarkivet att säkra framtida utställningar. Donerar du 500:- eller mer får du En bok om Designarkivet av Eva Wängelin som tack. Insamlingskampanjen pågår till och med 23 september 2024.

Designarkivet öppnar Göta Trägårdh – Mode, mönster, möten

Göta Trägårdh – Mode, mönster, möten
1 juni–6 oktober 2024
Designarkivet, Nybro

Öppettider:
Onsdag–Söndag: 11–15

I utställningen Göta Trägårdh – Mode, mönster, möten visar Designarkivet en kavalkad av mönster och mode ur samlingen med fokus på textilformgivaren och modeillustratören Göta Trägårdh och kretsen av formgivare kring henne. I samband med utställningen släpps även boken Göta Trägårdh – Mode, mönster, möten av Anna Häggblom Stålhammar för Appell förlag. Boken, likt utställningen, är ett färgstarkt collage där minnen, historier, mönster och illustrationer lagts till varandra. Att följa Göta Trägårdhs arbete är att resa genom 1900-talets textilhistoria.

 

Göta Trägårdh
Mode, mönster, möten

Designarkivet öppnar upp! Genom ett öppet arkiv i utställningsform välkomnar Designarkivet fler att ta del av arkivets samling. Sommaren 2024 går den första upplagan av det öppna arkivet av stapeln. I utställningen Göta Trägårdh – Mode, mönster, möten blir det inriktning textil och fokus på textilformgivaren Göta Trägårdh och kretsen av formgivare kring henne.

Nytt på DigitaltMuseum: Maud Fredin-Fredholm

Här kommer en nyhet för alla färg- och modeälskare – vårt material av textil- och modeformgivaren Maud Fredin-Fredholm är nu sökbart på DigitaltMuseum!

Maud Fredin-Fredholm (1919–2013) räknas till en av Sveriges största textilkonstnärer. Hon etablerade egen ateljé 1945 där hon årligen skapade två kollektioner med kläder och tyger ända fram till 1995. Under 1950–1970-talen var hon en av de mest tongivande textilformgivarna i Sverige. Nu finns närmare 300 arkivalier i form av klädesplagg, skisser och hemtextilier att förkovra sig i på DigitaltMuseum!

Stort tack till dottern Ann-Charlotte Fredholm för förtroendet och till Katrin Öberg för hjälp med mönsteridentifiering och datering.

Till Maud Fredin-Fredholm-samlingen > >