Designbloggen

SEMINARIUM: Imagine Elsewhere: A Day for Re-Thinking Design Museums

När: 29/11, kl. 9.30-16.00
Var: Kulturparken Småland/Zoom

Varmt välkomna till ett seminarium som prövar designmuseers roll idag och i framtiden!

Hur kan vi lära om och omforma designmuseipraxis och möjliggöra andra designhistorier? Under seminariet Imagine Elsewhere: A Day for Re-Thinking Design Museums, tisdag 29 november, delar flera nationella som internationella designpraktiker och forskare med sig av sina erfarenheter.

På seminariet deltar Lisa Baumgarten (Institute of Design Research), Michael Law Barrett (Världskulturmuseerna), Vanessa Zeissig (scenograf och forskare), Anja Neidhardt (Umeå universitet), Christina Zetterlund (hantverks- och designhistoriker), Setareh Noorani (arkitekt och forskare), Anna Westman Kuhmunen (Ájtte – Svenskt Fjäll- och Samemuseum) och Sabrina Rahman (University of Exeter).

ARKIVENS DAG: Små och stora under i arkivet

Öppet hus på Designarkivet
12/11, kl 11.00–15.00
Utställningshallen i Pukeberg, Nybro
Fri entré

Från havets botten, till bergets högsta topp och vidare ut i rymden. Naturen har i alla tider inspirerat oss människor och varit en källa till förundran, längtan, drömmar och fantasier – ett faktum som blir tydligt i Designarkivets samling. Efter ett uppehåll på två år är vi glada att kunna välkomna allmänheten till vårt traditionsenliga öppna hus under Arkivens dag!

Arkivens dag uppmärksammas andra lördagen i november runt om i Sverige och Norden för att väcka intresse för arkivens verksamhet i bred bemärkelse. I år har Designarkivet inspirerats av livets små och stora under som finns gestaltade bland samlingens hundratals motiv och mönster.

Små och stora under i arkivet visar skisser och textilier av formgivare som keramikern Hertha Bengtson, textilformgivaren Ingrid Dessau, Glasrikets egna Erik Höglund och Ulrica Hydman Vallien och många fler. Under dagen finns även möjlighet att ta en titt bakom kulisserna. Arkivets personal finns på plats och berättar mer om samlingen, vad ett arkiv är och hur det fungerar.

Varmt välkomna till oss!

Koppars geografi – residensprojekt av Makda Embaie

Vad kan kopparna i våra skåp berätta för oss? När användes de och hur hamnade de där? Vilka var de människor som sålde serviser, men också tavlor genom att knacka dörr? Under oktober var konstnären och poeten Makda Embaie på plats i projektet Koppars geografi. Med sig hade hon servisen Alfreda Blocho 1845 – en servis hennes mamma köpte av en polsk kringresande porslinsförsäljare under 1990-talet. Vad vet vi mer om servisen? Inte mycket, mer än att den troligen tillverkats i Polen. Om du, eller någon du känner, vet mer om servisen Alfreda Blocho 1845, eller har egna minnen av att handla från kringresande porslinförsäljare, kontakta oss gärna!

Koppars geografi är en del av Designarkivets projekt Lära om arkivet och Kalmar konstmuseums residensprogram Bodycake.  

OM MAKDA EMBAIE

Nationalstaten och språk är centrala begrepp i Makda Embaies (f.1994) konstnärskap. Verken tar sig i uttryck genom ljud, text, film och installationer. Vad händer när konsten praktiserar och försöker genomleva frågan om vad språk är? Hur kan vi praktisera språk och andra uttryck som en specifik erfarenhet istället för att betrakta språket som egendom till nationalstaten? Hon har studerat vid Biskop Arnös författarskola och tagit en post-masterexamen vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm [...]

Hotel Al Rasheed och Orrefors – en berättelse om ett fantastiskt hotell och spektakulära kristallkronor

18/6 – 6/8
Öppet alla dagar 11–17

VERNISSAGE 18 JUNI KL 11
Pukebergsområdets utställningshall
Pukebergarnas väg 24, 382 34 Nybro

Till årets sommarutställning i Pukeberg är vi glada att presentera utställningen Hotel Al Rasheed och Orrefors – en berättelse om ett fantastiskt hotell och spektakulära kristallkronor. I utställningen uppmärksammas ett stycke oskriven svensk-irakisk designhistoria – en historia om design av yppersta kvalitet, världspolitik och krig.

Alliansfria rörelsens sjunde toppmöte planerades att hållas i Bagdad 1982. Det var ett viktigt möte där delegater från det globala syd skulle diskutera stora gemensamma frågor. Ett möte av denna vikt behövde en inramning, en lokal, som kunde motsvara sammankomstens dignitet. Uppdraget att utföra bygget gick till Skanska i Kalmar 1978. Hotellbyggnaden ritades av den danska arkitekten Ole Helweg och inredningen levererades i huvudsak av svenska företag, flera av dem från Småland. Det sparades inte på några kostnader i formandet av mötets materiella inramning.

I utställningen visas filmen Bagdadkristallerna – Berättelsen om Orrefors och ett sagolikt hotell (24 min) av journalisten Agneta Gustavsson och filmaren Rolf Magnusson. Här berättas en småländsk historia kring byggandet av Hotel Al Rasheed. Genom intervjuer med bruksarbetare på Orrefors får vi lära oss om de spektakulära kristallkronorna som räddade bruket ekonomiskt i början [...]

En bok om Designarkivet

Äntligen är vi med bok! En bok om Designarkivet av vår tidigare arkivchef Eva Wängelin ger en bred inblick i det unika nationella kulturarv som finns bevarat hos Designarkivet i Nybro.

OM EN BOK OM DESIGNARKIVET
På Designarkivet i Nybro, Småland, finns ett unikt nationellt kulturarv. Här bevaras skisser av 850 formgivare ur vår designhistoria. Skisser till allt från textil till industridesign, glas och möbler finns representerat i en samling som i allra högsta grad är levande och varje år växer.

Författaren Eva Wängelin berättar:
– Att välja vilka av arkivets 850 formgivare att ta med i en bok om Designarkivet var en i det närmaste omöjlig uppgift. Av några formgivare har vi mycket material av andra bara enstaka objekt. Några är kända för allmänheten andra bara i en mindre krets. Alla är viktiga för oss. Men denna första bok om Designarkivet ger en inblick i arkivets historia och det spännande och sällsynta material som arkivet innehåller.

Designarkivets innehåll är unikt vad gäller bredden där allt från textil till industridesign, glas och möbler finns representerat i samlingen. Det är även unikt genom att det just är skissen, formgivarnas förarbeten och processer, som samlas in och inte slutprodukten. Designarkivet är dessutom ett levande arkiv där [...]