Designbloggen

UTSTÄLLNING: Här omkring

13/5–27/8, 2023
Pukebergsområdets utställningshall, Nybro

Designarkivet skriver designhistoria som du aldrig sett det skrivas förut! I utställningen Här omkring stiger Designarkivet åt sidan och ger plats åt de småländska berättelser om design och hantverk som inte finns i arkivets samling.

Glödritade trätavlor och fantastiskt konstglas, en finservis resa från Polen till ett vitrinskåp i Högsby, en småländsk-irakisk berättelse om ett spektakulärt hotell, personliga formspråk i trådtjack, industrinormbrytande möbler i skadat trä, småländska berättelser om ett romanifolk, möbelornament för alla, lappade vardagstextilier, kartläggningar av barns platser, glasarbetare som skriver sin egen historia och vävstugans innehåll och kreativitet– allt berättar om design och allt finns här omkring, i Småland.

Här omkring handlar om de många olika hantverks- och designhistorier som finns i Småland. Utställningen berättar om design och hantverk i en vid mening – om design och hantverk som handlar om att forma vardagar, design och hantverk som inte är knutet till köpkraft, produkter och abstrakta uppfattningar om fint och fult. I utställningen visas ett axplock av Designarkivets omfångsrika samling av konstnärliga processer, men framför allt stiger Designarkivet åt sidan för att ge plats åt en mångfald av berättelser som tidigare inte varit synliga i designhistorieskrivningen.

Historiskt har väldigt lite designhistoria skrivits utifrån Småland trots att [...]

Vi finns på DigitaltMuseum!

Nu kan vi äntligen berätta att vi finns på DigitaltMuseum! DigitaltMuseum är en museiplattform som tillgängliggör museers samlingar för alla intresserade, oavsett tid och plats. På DigitaltMuseum är vi i gott sällskap med flera andra svenska och norska museer – hittar du något intressant hos oss är du bara ett klick från att söka vidare i andra samlingar!

För oss är det viktigt att dela med oss av hela samlingen så att du som besöker oss digitalt kan få en bra uppfattning om vad vi har. Med en stor samling som vår har vi valt att publicera vårt material bit för bit och här finns ännu en del kvar att göra. Till dess att hela samlingen är publicerad på DigitaltMuseum finns vår tidigare databas kvar som vanligt.

Som ett första besöksförslag kan ni klicka på bilderna för att läsa mer om skisserna vi använt oss av i omslagsbilden. Annars hittar ni hela vårt hittills publicerade material på vår DigitaltMuseum-portal.

 

SEMINARIUM: Imagine Elsewhere: A Day for Re-Thinking Design Museums

När: 29/11, kl. 9.30-16.00
Var: Kulturparken Småland/Zoom

Varmt välkomna till ett seminarium som prövar designmuseers roll idag och i framtiden!

Hur kan vi lära om och omforma designmuseipraxis och möjliggöra andra designhistorier? Under seminariet Imagine Elsewhere: A Day for Re-Thinking Design Museums, tisdag 29 november, delar flera nationella som internationella designpraktiker och forskare med sig av sina erfarenheter.

På seminariet deltar Lisa Baumgarten (Institute of Design Research), Michael Law Barrett (Världskulturmuseerna), Vanessa Zeissig (scenograf och forskare), Anja Neidhardt (Umeå universitet), Christina Zetterlund (hantverks- och designhistoriker), Setareh Noorani (arkitekt och forskare), Anna Westman Kuhmunen (Ájtte – Svenskt Fjäll- och Samemuseum) och Sabrina Rahman (University of Exeter).

ARKIVENS DAG: Små och stora under i arkivet

Öppet hus på Designarkivet
12/11, kl 11.00–15.00
Utställningshallen i Pukeberg, Nybro
Fri entré

Från havets botten, till bergets högsta topp och vidare ut i rymden. Naturen har i alla tider inspirerat oss människor och varit en källa till förundran, längtan, drömmar och fantasier – ett faktum som blir tydligt i Designarkivets samling. Efter ett uppehåll på två år är vi glada att kunna välkomna allmänheten till vårt traditionsenliga öppna hus under Arkivens dag!

Arkivens dag uppmärksammas andra lördagen i november runt om i Sverige och Norden för att väcka intresse för arkivens verksamhet i bred bemärkelse. I år har Designarkivet inspirerats av livets små och stora under som finns gestaltade bland samlingens hundratals motiv och mönster.

Små och stora under i arkivet visar skisser och textilier av formgivare som keramikern Hertha Bengtson, textilformgivaren Ingrid Dessau, Glasrikets egna Erik Höglund och Ulrica Hydman Vallien och många fler. Under dagen finns även möjlighet att ta en titt bakom kulisserna. Arkivets personal finns på plats och berättar mer om samlingen, vad ett arkiv är och hur det fungerar.

Varmt välkomna till oss!

Koppars geografi – residensprojekt av Makda Embaie

Vad kan kopparna i våra skåp berätta för oss? När användes de och hur hamnade de där? Vilka var de människor som sålde serviser, men också tavlor genom att knacka dörr? Under oktober var konstnären och poeten Makda Embaie på plats i projektet Koppars geografi. Med sig hade hon servisen Alfreda Blocho 1845 – en servis hennes mamma köpte av en polsk kringresande porslinsförsäljare under 1990-talet. Vad vet vi mer om servisen? Inte mycket, mer än att den troligen tillverkats i Polen. Om du, eller någon du känner, vet mer om servisen Alfreda Blocho 1845, eller har egna minnen av att handla från kringresande porslinförsäljare, kontakta oss gärna!

Koppars geografi är en del av Designarkivets projekt Lära om arkivet och Kalmar konstmuseums residensprogram Bodycake.  

OM MAKDA EMBAIE

Nationalstaten och språk är centrala begrepp i Makda Embaies (f.1994) konstnärskap. Verken tar sig i uttryck genom ljud, text, film och installationer. Vad händer när konsten praktiserar och försöker genomleva frågan om vad språk är? Hur kan vi praktisera språk och andra uttryck som en specifik erfarenhet istället för att betrakta språket som egendom till nationalstaten? Hon har studerat vid Biskop Arnös författarskola och tagit en post-masterexamen vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm [...]