Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Glasrikeshelg i Pukeberg

21 april klockan 12.0023 april klockan 16.00

Gratis
Backström Öberg

Designarkivet deltar i årets Glasrikeshelg med utställningen Tidsresor i glas, med Glas från fem decennier av Monica Backström och filmen Att läsa glas av Malin Pettersson Öberg som visas i Pukebergs utställningshall.

I utställningen Tidsresor i glas har konstnärerna Monica Backström och Malin Pettersson Öberg försökt att närma sig glasets relation till begreppen tid, resande och vetande. För Backström, som studerade formgivning på Konstfack redan under tidigt sextiotal, blev glaset en anledning att lämna Stockholm för de småländska skogarna och ett utforskande av materialet. Under de närmaste decennierna skulle glaset ge henne otaliga anledningar att resa och hämta in ny kunskap i mötet med främmande platser.

Det vi betraktar som främmande vet vi av erfarenhet är någonting personligt och föränderligt, knutet till vem som betraktar. Backström var till en början en främmande fågel på glasbruket i Boda. Immigration och cirkulation av kunskap och arbetskraft har sedan länge har varit betydelsefullt för glasets framställning, med dess många kopplingar till rörelse, mobilitet, experiment och kunskapsutbyten.

Resande och vetande är centrala teman även i Malin Pettersson Öbergs film Att läsa glaset. Filmen spelades in i en enda långsam kameraåkning längs hyllorna i ”arkivet under hyttan” på The Glass Factory, Boda glasbruk. Här förvaras en av Skandinaviens största glassamlingar, där formgivare som Elis Bergh, Erik Höglund och Monica Backström finns representerade. Förutom kamerans resa genom rummet erbjuder filmen en tidsresa genom svenskt glas och reflekterar över glasets betydelse för vetenskapen och konstruktionen av ett modernt samhälle.

Detaljer

Börjar:
21 aprilH.00
Slutar:
23 aprilH.00
Pris:
Gratis
Kategori:

Plats

Designarkivet
Pukeberg
Nybro, Sverige

Arrangör

Designarkivet