Tillgänglighet

planskiss

Alla ska känna sig välkomna till vårt museum. Så långt det är möjligt arbetar vi därför för att undanröja hinder och skapa möjlighet att få uppleva våra utställningar och vårt hus.

ATT TA SIG TILL OCH RUNT I MUSEET

Det finns två skyltade parkeringsplats avsedda för rörelsehindrade med parkeringstillstånd i Slottsallén, rakt utanför entrén.
Museets byggnad planerades för att vara fullt tillgängligt för funktionsnedsatta. Stora toaletter finns på plan 1 och entréplan. Dessa har bred dörr med lätthanterligt dörrlås, armstöd vid toalett samt vägghängt skötbord. Speglar, tvål- och pappershandduksbehållare samt avhängningskrokar är i lägre höjd. Handfat är av standardtyp och blandaren går att nå från sidan på kort avstånd.
Det finns dörröppnare till museets entré och in till utställningssalarna.
Det finns en hiss med automatisk dörr till alla våningsplan. Notera att hissen öppnas åt olika håll på olika våningar.
Det är möjligt att ta sig runt i hela huset med rullstol och permobil med fotstöd, men tyvärr har vi ingen rullstol att låna ut.

ATT UPPFATTADE DET SOM HÖRS

I de enstaka fall när ljudnivån i en utställning är hög finns möjlighet att boka en tystare visningar innan museet öppnar, utan extra kostnad. För förfrågningar och bokning, ring 0480 – 42 62 75 eller mejla maiken.fohlin @ kalmarkonstmuseum.se
Det finns hörslingor i biblioteket och utställningssalarna.
Vid föredrag i biblioteket ska alltid mikrofon användas.
Vissa av våra programaktiviteter teckenspråkstolkas. Se kalendariet för mer information om teckenspråkstolkade aktiviteter.
Möjlighet finns att boka visningar på teckenspråk. För förfrågningar och bokning, ring 0480 – 42 62 75 eller mejla maiken.fohlin @ kalmarkonstmuseum.se
I många av våra utställningar används hörlurar för att förmedla ljud.

ATT TA IN DET SOM SYNS

Vi har ingen information på blindskrift, men vår personal svarar gärna på frågor och berättar om utställningarna.
Vissa utställningar kan upplevas som mörka. Det beror oftast på att vi måste skydda föremålen från ljus. Förstoringsglas och pannlampa finns att låna i receptionen.
Det mesta i våra utställningar baseras på visuella element.
I vilken mån det finns verk som går att beröra varierar mellan utställningarna. Fråga personal på plats.
Möjlighet finns att boka syntolkade och taktila visningar. För förfrågningar och bokning, ring 0480 – 42 62 75 eller mejla maiken.fohlin @ kalmarkonstmuseum.se
Assistanshundar är välkomna på museet.

STÖKIGA MILJÖER

Enstaka utställningar kan uppfattas som röriga då de innehåller mycket information i form av text, bilder, ljud och filmer.
Det finns möjlighet att boka en lugnare visningar innan museet öppnar, utan extra kostnad. För förfrågningar och bokning, ring 0480 – 42 62 75 eller mejla maiken.fohlin @ kalmarkonstmuseum.se

LUKTER OCH ALLERGIER

Det finns inga allergiframkallande växter eller blommor i museet.
Museet är rökfritt.
Assistanshundar och sociala tjänstehundar är välkomna på museet.
Museets butik och servering erbjuder laktos- och glutenfria alternativ samt vegetariska och veganska alternativ.

ASSISTENTER
Medföljande personlig assistent eller ledsagare har fri entré.