• Detta evenemang har redan ägt rum.

20/820/9

Ananiya revolutionären

Milumbe Haimbe är en konstnär ( f. 1974) från Zambia som tidigare visat sin konst på många ställen såsom olika gallerier i södra Afrika, Art Omi International i New York, Art Basel i Schweiz, och Biennalen för afrikansk samtidskonst i Dakar. Hon har arkitektutbildning från Copperbelt University i Zambia och en Master i fri konst från Konstakademin i Oslo.

Nu kommer hon också till Kalmar Konstmuseum, för att visa verket Ananiya the Revolutionist. Detta består av ett tjugotal digitala tryck i A3-format, som tillsammans bildar en serieroman. Den berättar en mörk men optimistisk historia i Science fictionstil. Någonstans i framtiden arbetar Ananiya, en 17-årig kvinna med afrikanskt ursprung, som agent inom motståndsrörelsen Army for restauration of Womanhood. Denna armé för kvinnosläktets återupprättande kämpar mot ledningen inom det storföretag som börjat introducera sex-robotar med avsikt att ersätta behovet av mänskliga kvinnor. Även om Ananiya utspelar sig i en (nära) framtid visar den på de stereotyper av kvinnor, sexistiska kvinnobilder och avsaknad av mångfald vad gäller etnisk bakgrund och sexualiteter som finns i dagens populärkultur.

Haimbes verk kan ses som ett direkt svar på bristen på kvinnliga och svarta hjältar i media. Det ifrågasätter förutfattade meningar om hur kvinnor ”skall” se ut, och berättelsen omfattar personer av en mångfald etniciteter. När hjältinnan Ananiya börjar få känslor för en av de kvinnliga robotarna kompliceras hennes funktion inom motståndsrörelsen, och kampen mellan inre och yttre konflikter kommer i dagen. Ananiya brottas med den sociala konformiteten inom Armén för kvinnosläktets återupprättande, men måste också konfrontera sina egna känslor när de inte motsvarar de sociala förväntningarna inom motståndsgruppen.

Börjar:
Slutar: