• Detta evenemang har redan ägt rum.

Boksläpp och platsuppläsning med Supramen

20 mars klockan 18.0020.00

En bok kan innehålla många platser. Med ryggen i handen kan huvudet gå dit kroppen inte når. Mellan orden sker en förflyttning som inte bara handlar om ögonens resa över pappret. Det är också en resa in de sammansvetsade platserna vi bär på i minnet. Vi upplever med mer än en blick, en bild, ett sinne.

Supraliminal erfarenhet är sinnesupplevelser som befinner sig ovanför tröskeln av registrerad medvetenhet. Ackumulerat över en livstid utgör de ett arkiv av linjer och skisser som tillsammans tecknar en bild. Supramen hämtar sitt namn ifrån dessa erfarenheter, och arbetar sedan 2012 med metoder som vill ge denna immateriella, mentala bild, tyngd, plats och kroppslig verkan.

Välkomna till en kväll med boksläpp och platsuppläsning på Kalmar konstmuseum, med konstnärerna Emmeli Persson och Emelie Carlén. Under namnet Supramen arbetar de med den produktiva potentialen av immateriella bilder och upplevelser. Samarbetet började i en soffa på Ölands konstskola och fick sitt namn i kontorsstolarna i det gröna personalrummet på Kalmar konstmuseum. Under åren har det lett till ett antal projekt, där två av dem presenteras i boken Kolomenskoye och GES-2 walks. I boken möter vi utdrag av manus skrivna för två platser i Moskva, samt nyskrivna texter av Marianna Feher och Maria Kotlyashkova.

Under kvällen hålls två performance i form av guidade ljudpromenader med förbundna ögon, där ordet är ledande och språket produktivt. Genom Kalmar stadspark går vi till Kolomenskoye park i sydöstra Moskva, räknar steg tillbaka i tiden och återuppför ett palats i trä. Inne i konstmuseet dundrar vattendrivna generatorer för sista gången innan det blir tyst och väggarna vita. Det gamla vattenkraftverket GES-2 i centrala Moskva är nu ett prestigefullt samtidskonstmuseum.

Ordinarie inträde till museet / gratis inträde för studenter.

Kolomenskoye-promenaden

Kolomenskoye är namnet på en stor park i sydöstra Moskva. En gång i tiden låg tsar Aleksejs träpalats där. Berömt för sina fantasifulla tak, som hämtade ur en saga, brukade den enorma labyrinten av korridorer och 250 rum kallas för världens åttonde underverk. Platsen där palatset en gång stod är nu tom. Det enda som finns kvar är en minnestavla med information och några träd. På 1990-talet togs ett beslut att återuppbygga palatset i all sin prakt och en exakt kopia står nu på andra sidan parken. Ljudvandringen börjar i den fysiska och historiska återuppbyggnaden av träpalatset. Med förbundna ögon guidas deltagarna av Mamurzas röst (en berättare från de teatraliska pjäserna som spelades på tsar Aleksejs tid) som reflekterar över den scenografiska återuppbyggnaden av palatset, och den historiska omformeringen som orsakas av dess återkomst.

GES-2promenaden

I september 2015 påbörjade organisationen V-A-C Foundation förvandlingen av ett gammalt kraftverk mitt i Moskva. Det hade tidigare använts för att omvandla Moskvaflodens vattenflöde till elektricitet, nu skulle det istället välkomna ett flöde av besökare. Manuset till GES-2promenaden reflekterar över byggnadens funktion och geometri och transformeringen som den snart ska genomgå.

Berättelsen utvecklar sig som en koreograferad ljudpromenad och leder besökarna ut ur utställningshallen och vidare till utrymmen som fastnat i ett övergångsstadium. Det är en berättelse om produktion. Produktionen av energi, produktionen av konstnärligt värde och produktionen av de impulser som kommer att ta plats på dess väggar.

20 mars
Evenemang Kategori: