Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Centrum i periferin och periferin i centrum

9/12 klockan 12.3018.00

Gratis
Landskap med skylt

”Landsbygden är nu förvandlingens frontlinje. En värld som tidigare dikterats av årstiderna och jordbrukets planering utgör nu en giftig sammanblandning av genetiska experiment, vetenskap, industriell nostalgi, säsongsinvandring, territoriell köphets, omfattande subventioner, tillfälliga bosättningar, skattelättnader, investeringar, politisk turbulens, med andra ord mer volatilt än den mest accelererade stad.” – Rem Koolhaas, Koolhaas in the country, Icon Eye, sept 2014.

I takt med att jordbrukare blir mångsysslande ingenjörer, administratörer och importörer av billig arbetskraft, har den kosmopolitiska medelklassen utvecklat en smak för livet på landet – ofta lockade av låga kostnader, öppna ytor och atmosfär av äkthet. Dessa två samtidiga och motsägelsefulla förvandlingar, genererar vad Koolhaas har kallat mellanlandskap: ”en ompysslad plats där utsidan i princip inte bär någon relation till vad som faktiskt händer på marken och i byggnaden.”

Samtidigt fortsätter en annan typ av mellanlandskap att sprida sig över världen. Att bredda vår förståelse av slum, begripa informella strukturer och diskutera den globala urbana situationen innebär också att titta på båda ändar. Slutseminariet för pilotåret Nya Småland skrapar på ytan av dessa frågor när vi närmar oss förhållandet mellan städer och landsbygd, i kombination med årets diskussioner och teman hittills.

Hur kan en region som avfolkas, växa och föröka sig samtidigt? Hur kom centrum att hamna på en åker? Kan landsbygdens folkliga arkitektur vara nyckeln till att förstå slummen, den rådande urbana arkitekturen av vårt århundrade?

Vad är förhållandet mellan den snabba tillväxten av informella städer i Hong Kong, Sao Paolo, Kapstaden, Bombay och vad som händer i Småland? Och hur kan en trebent häst hjälpa oss att förstå något av detta?

PRELIMINÄRT PROGRAM
12:30 Registering Kalmar Konstmuseum
12:45 Jonatan Habib Engqvist & Mike Bode Introduktion
och sammanfattning av Nya Småland
13:00 Maria Lantz om landskapet som konstruktion
13.35 Po Tidholm
14:35 Kultivator
15:05 Karin Victorin om och med Marielunds Exclusive Touch
och Narielunds Classic Silver.
15.15 ca, Fika och korvgrillning
15:50 Joanna Sandell om den sista Ölandshästen
16:05 Aurora Tang, Center for Landuse Interpretation om
nationens centrum
17:00 Jan Rydén om allborgarrätten
17:10 Johanna Karlin & Staffan Lindqvist om ett pågående
arbete kring en gård.
17:40 Sammanfattning av respondent
18:00 Mingel och boksläpp – allborgarrätten av Jan Rydén
I Karin Victorins performance med titlen “The horse as a chic accessoire” (på fredag och lördag) blir det ett elegant mingel i utställningen tillsammans med Malin Hellstedts två minihästar Silver och Plupp: Vad händer när en domesticerad häst lämnar betet och kliver in på ett modernt konstmuseum?

Gratis deltagande (OBS antal platser begränsat)
Anmälan info@kalmarkonstmuseum.se
OBS! Seminariet kan vara besvärande
för den som har allergier mot häst eller halm

Detaljer

Datum:
9/12
Tid:
12.30–18.00
Kostnad:
Gratis
Evenemang Kategorier:
,

Plats

Kalmar konstmuseum

Arrangör

Nya Småland
Visa Arrangör-webbplats