Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Höstlov på Kalmar konstmuseum

27/105/11

Höstlovet kommer närmare, och tillsammans med olika konstnärer har vi förberett en hel radda aktiviteter både hos oss på konstmuseet och på Designarkivet i Nybro. I höst är vi dessutom extra glada att vårt program för första gången är del av Bästa Biennalen – en konstfestival för barn och unga! Här nedanför hittar du all information om de olika programpunkterna. Välkomna hit!

Klubb Lilian. En tecknarklubb.

När: 27 oktober
Tid: kl 18-20
Plats: Kalmar konstmuseum
Ålder: 15-18 år
Kostnad: fritt inträde
Anmälan: skickas till konstlabbet@kalmarkonstmuseum.se senast 25/10

En tecknarklubb för alla tecknarstilar. Vi prövar skissen som förstärkare för att hitta ledtrådar till illustration och oande bildvärldar. Enkelt men maxat roligt! Konstnären Lilian Lindblad Domecs lek och allvar mellan bild och budskap inspirerar och engagerar. Utifrån Kalmar konstmuseums utställning Skrattet och Skärpan med Lilian Lindblad Domec bjuder Klubb Lilian på en kväll med snabba streck och kreativ process.

Under kvällen prövar vi olika sätt att förenkla en bild och hitta lusten till att snabbt omfamna en form. Vi kör ett skissdisko för att upptäcka metoder för att teckna kropp och rörelse. Skissdiscot i sig innebär ingen egen dans utan är en prövning i hur man fångar någon annans rörelse. Vi säjer också: Bye, bye Instagram. Hej, hej Tecknagram – en kreativ skissövning med hög volym och skratt. Innan tecknarklubben stänger har vi en speedprinting och gör enkla grafiska tryck med suddgummi.

Pernilla Frid
Pernilla Frid är en illustratör som arbetar i gränslandet mellan grafiska och poetiska uttryck. Med en driven balansgång mellan allvar och humor skapar hon bildvärldar för tankar före och efter. Ofta tecknade. Eller tryckta. Annars med sax och limstift.


Tjabba, tjena, SERIER, hallå!

När: 2 och 3 november
Tid: kl 13-15
Plats: Kalmar konstmuseum
Ålder: tisdag 2/11 7-9 år, onsdag 3/11 10-14 år
Kostnad: fritt inträde
Anmälan: skickas till konstlabbet@kalmarkonstmuseum.se senast 29/10. (Max 10 platser/workshop.)

En tecknar- och seriefabrik med plats för allt och alla. Med streck och skratt upptäcks nya vänner, okända världar och kittlande tankar. Vi prövar hur det är att berätta med bilder och att få bilder att berätta. Att tycka till och om. Tillsammans hittar vi verktyg och metoder för att experimentera, förenkla och få lust till fantasi.

I workshopen undersöker vi bildskapande och serietecknande med enkla kreativa metoder. Vi prövar bild, fantasi, verklighet, språk, spänning och känslor med lekfullhet och penna. Enkelt och kraftfullt. Med påslag av nyfikenhet och möjligheter lockar vi fram olikheter och likheter – bilder och händelser – med smak av fantasifulla karaktärer och personliga berättelser. Lätt, svårt, roligt och oroligt. Tänk så många okända platser som väntar på att upptäckas, hur många figurer som står i kö för nytt liv och hur många tankar som kan prövas att tänkas. I seriernas värld finns inga gränser. Att vara en bildberättare är jättekul! Tjabba, tjena, hallå!

Pernilla Frid
Pernilla Frid är en illustratör som arbetar i gränslandet mellan grafiska och poetiska uttryck. Med en driven balansgång mellan allvar och humor skapar hon bildvärldar för tankar före och efter. Ofta tecknade. Eller tryckta. Annars med sax och limstift.


Superdjur i ur och skur!

När: 4 och 5 november
Tid: kl 13-15
Plats: Kalmar konstmuseum
Ålder: 4-8 år
Kostnad: fritt inträde
Anmälan: skickas till konstlabbet@kalmarkonstmuseum.se senast 1/11. (Max 12 platser/workshop.)

Kan en enkel teckning välta hus eller ta plats i låsta rum? Kan vår fantasi rita sig in i höghus och skogar?

Konstnären Lilian Lindblad Domec ritade för att berätta om viktiga saker och visade att även flodhästar har något att säga! Vad vill din teckning berätta om?

Efter en vandring i utställningen Skrattet och Skärpan av Lilian Lindblad Domec ritar vi tillsammans fram våra egna superdjur som ska få leva och gå omkring i utställningen. Vi kommer skapa våra superdjur i mitt i Lilians
teckningsvärld! Wow! Vi skapar egen konst mitt i en konstutställning!

Elizabeth Kettley Cronfalk
Elizabeth är utbildad på Ädellab, Konstfack, och använder olika tekniker såsom teckning, gravering, skulptur, video och ljud i sitt konstnärskap. Berättelser, minnen och den fysiska kroppen är centrala teman i hennes konst. Elisabeth har stor pedagogisk erfarenhet från arbete med Skapande Skola samt annan konstnärlig verksamhet för barn och unga.


Idé – process – arkiv!

När: 2 och 5 november
Tid: kl 13:30-15
Plats: Designarkivet i Pukeberg, Nybro
Ålder: 8-15 år
Kostnad: fritt inträde
Anmälan: skickas till info@designarkivet.se eller görs på 0481-428 70. (Max 10 platser/workshop.)

Hur skapas design egentligen? Hur går designprocessen till? Vad är en riktigt bra idé? Dyker den bara upp om vi har tur, eller kan vi faktiskt göra idéer? Finns det knep för att göra om en idé till något vi kan se, använda och experimentera med?

I den här designverkstaden jobbar vi med textiltryck och designprocessen: från idégenerering med inspiration från Designarkivet, via skapande och experimenterande, till något som kan dokumenteras och arkiveras!

Vi ses i utställningshallen i Pukeberg vid två tillfällen. Under första träffen utforskar vi designprocessen genom idéövningar och olika trycktekniker. Vi hämtar inspiration ur Designarkivets samling och börjar skissa på egna mönster.

Andra träffen handlar om att dokumentera och arkivera det vi har skapat. Vilka skisser och experiment var viktiga för att komma fram till din design? Sparar vi allt vi gjort under processen, eller vill vi välja ut några detaljer som kan förklara vad som hände och hur designen blev till? I fotostudion tar vi bild på det du vill spara i arkivet och på så sätt blir din design en del av Designarkivet.

Har du inte möjlighet att delta på första träffen? Under veckan finns det material och inspiration att hämta på Designarkivet för att delta på distans.

Studio Goja
Studio Goja är en designverkstad för barn och barns berättelser och drivs av Marthe Roosenboom och Ida Liffner. Gojas verkstäder bottnar i barnkonventionen, och arbetar utifrån målbilden att barn ska ha rätt till information genom kultur, rätt till fritt uttryck samt rätt att få sin röst hörd. Vår vision är att stärka alla barns alla språk och bygga hållbara arenor där de får komma till uttryck.

 

Arrangemangen är en del av Bästa Biennalens konstbiennal 2021, en konstfestival för barn och unga som äger rum mellan den 23 oktober och 7 november 2021.

Bästa Biennalen har sitt säte i Skåne och är en regional satsning på barns och ungas möte med samtida konst. Bästa Biennalens konstbiennal 2021 äger rum i hela södra Sverige i samverkan med Regionssamverkan Sydsverige som är ett samarbetsorgan för Sveriges sex sydligaste regioner och som arbetar för en långsiktig hållbar utveckling för Sydsverige. Regionsamverkan Sydsverige består av regionerna Skåne, Blekinge, Halland, Jönköpings län, Kalmar län och Kronoberg. Bästa Biennalen finansieras av alla medverkande arrangörer och regioner samt Kulturrådet.

Bästa Biennalens logotyp

Detaljer

Börjar:
27/10
Slutar:
5/11
Evenemang Kategori: