Vill du bli vår nya museichef?

Kalmar konstmuseum har både ett regionalt uppdrag och en internationell profil, något du kan läsa mer om här på vår webbplats. Vår utställningsverksamhet uppmärksammas ofta utanför länets och landets gränser. Verksamheten finansieras i huvudsak med offentliga medel från Regionförbundet i Kalmar län, Kalmar kommun, Nybro kommun, Statens Kulturråd och Arbetsförmedlingen.

Trapphus

Som museichef kommer du ansvara för verksamheterna konstmuseet i Kalmar, Designarkivet i Pukeberg, konstkonsulenten i Kalmar län samt Kalmar konstförenings samlingar. Ansvarsområdena omfattar konstnärlig inriktning och verksamhet, ekonomi och personal. Personalen uppgår idag till 12 personer, vilket motsvarar 9 årsverken. Verksamheten omsatte förra året ca 13 Mkr.

Vem är du?

Att leda en mindre organisation med höga kvalitetsambitioner bygger på att snabbt kunna växla från helheter till avgörande detaljer. Du förväntas inte kunna och göra allt själv. Desto viktigare är att delegera, driva och följa upp – det vill säga, att du är strukturerad, organiserad och ändå beredd att tänka om, ifall det behövs. Därför vill vi att du i din ansökan beskriver vad ett tydligt ledarskap innebär i praktiken. Vi vill även prata med människor som upplevt dig som en uttalat god chef, som arbetsledare med personalansvar.

Arbetet innebär dagliga kontakter med myndigheter, konstnärer, leverantörer och finansiärer. Ibland vid förhandlingsbord, ibland på podier, någon gång framför en tevekamera. Det är sånt som sätter prov på god social kompetens och ett starkt intresse för människor och möten inom allehanda områden.

Vad har du gjort?

Den erfarenhet som behövs, har du säkerligen till del fått som anställd vid ett konstmuseum eller liknande. För att du ska trivas och kunna göra ett bra jobb, behöver du såväl en relevant akademisk utbildning som en god kännedom om den samtida konstscenen, både nationellt och internationellt. Och därför vill vi att du kan visa oss referenser som intygar din

  • erfarenhet av projektkonceptualisering och utställningsproduktion
  • initiativ- och samarbetsförmåga
  • förmåga att uttrycka dig i tal och skrift, på svenska, engelska och gärna fler språk
  • vana av att hantera budget och budgetuppföljning
  • erfarenhet av att finna och arbeta med externa finansiärer.

Anställningsfakta

Anställningen som museichef är ett förordnande på 6 år, heltid, med möjlighet till förlängning. Tillträde den 1 april 2016. Glöm inte att uppge dina löneanspråk i ansökan.

Vill du veta mer?

Här på vår webbplats hittar du mer om oss, våra mål, samarbeten och vårt engagemang i länder i östra Europa.

Närmare upplysningar om tjänsten lämnas av

Kalmar konstförenings styrelseordf Lars W Andersson
laurentius.andrae.47 @ gmail.com 072-588 55 08

Museichef Bengt Olof Johansson,
bengt-olof @ kalmarkonstmuseum.se 070-771 30 81

Facklig företrädare: Maiken Fohlin DIK,
maiken.fohlin @ kalmarkonstmuseum.se 0480 – 42 62 75

Vi ser fram emot att läsa dina ansökan. Skicka den som PDF-dokument till
blinychef@kalmarkonstmuseum.se senast den 30 oktober 2015.