En bok om Designarkivet

Äntligen är vi med bok! En bok om Designarkivet av vår tidigare arkivchef Eva Wängelin ger en bred inblick i det unika nationella kulturarv som finns bevarat hos Designarkivet i Nybro.

OM EN BOK OM DESIGNARKIVET
På Designarkivet i Nybro, Småland, finns ett unikt nationellt kulturarv. Här bevaras skisser av 850 formgivare ur vår designhistoria. Skisser till allt från textil till industridesign, glas och möbler finns representerat i en samling som i allra högsta grad är levande och varje år växer.

Författaren Eva Wängelin berättar:
– Att välja vilka av arkivets 850 formgivare att ta med i en bok om Designarkivet var en i det närmaste omöjlig uppgift. Av några formgivare har vi mycket material av andra bara enstaka objekt. Några är kända för allmänheten andra bara i en mindre krets. Alla är viktiga för oss. Men denna första bok om Designarkivet ger en inblick i arkivets historia och det spännande och sällsynta material som arkivet innehåller.

Designarkivets innehåll är unikt vad gäller bredden där allt från textil till industridesign, glas och möbler finns representerat i samlingen. Det är även unikt genom att det just är skissen, formgivarnas förarbeten och processer, som samlas in och inte slutprodukten. Designarkivet är dessutom ett levande arkiv där nya designer fogas till samlingen varje år. Med boken vill vi sprida kunskap om den källa till fördjupning om svensk design som finns tillgänglig i arkivet.

OM DESIGNARKIVET
Designarkivet ligger i det gamla glasbruksområdet Pukeberg i Nybro och arbetar för att samla, bevara och tillgängliggöra material som ger kunskap om designerns arbetsprocess genom historien. I arkivet, som grundades 1978, finns över 120 000 skisser, textilier, modeller och ritningar av omkring 850 formgivare.

OM EVA WÄNGELIN
Eva Wängelin (f. 1953) är utbildad arkeolog, kulturvetare och industridesigner vid Lunds universitet. Hon var arkivchef på Designarkivet i Pukeberg från 2015–2019 och har under många år arbetat som producent av kulturhistoriska utställningar både i Sverige och internationellt.

KÖP BOKEN
Är du intresserad av att köpa boken? Boken kostar 220:- och finns just nu att köpa i butiken hos exempelvis Kalmar konstmuseum och Skissernas museum i Lund. Vi kan också skicka boken per post. Kontakta oss på info@designarkivet.se så hjälper vi dig! Vi vill också tipsa om att du som tecknar medlemskap i Kalmar konstförening får boken som gåva!