Hänt på arkivet – våren 2020

Bild: akvarell (utan årtal) av Hans Krondahl.

Denna vår blev inte riktigt som vi tänkt oss, en känsla vi säkert delar med de allra flesta. Med anledning av covid-19 har vi, som många andra, varit tvungna att ställa in och ställa om vissa delar av vår verksamhet. Tråkigt nog drabbade våra omställningar de visningar och grupper vi haft planerade och än så länge måste vi fortfarande avböja besök hos oss.

Men vi har, trots allt, haft en mycket händelserik vår! Vid årsskiftet fick vi tillökning: Heléne Arthursson började hos oss som ny arkivarie. Och det var sannerligen i rättan tid, sedan dess har vi nämligen lånat ut arkivalier till fem institutioner i Sverige och Finland.

Skisser av Carl Johan De Geer finns att se på Den stora missuppfattningen på Kulturen i Lund. Skisser av Ingrid Dessau och Arne Jacobsen finns att se på Travel as a tool på Designmuseet i Helsingfors, en utställning som senare reser vidare till Vandalorum 2021. På Sölvesborgs konstförenings sommarutställning kan man se skisser av Hertha Bengtsson. Till Artipelags utställning Signature Women – 100 år på den svenska konstscenen har vi lånat ut klädesplagg av Maud Fredin Fredholm. Och sist, men inte minst, kan man se massor av textilier och skisser av Wanja Djanaieff på hennes retrospektiva utställning hos Marabouparken.

Vid årsskiftet hade vi glädjen att få ta emot en donation från AB Sture Ljungdahls, ett lokalt företag med internationell angelägenhet. AB Sture Ljungdahls har, under olika namn, funnits i Nybro sedan 1852. Företaget har försett Sverige och världen med brevpapper och kuvert och var på 80-talet Europas tredje största kuvert-tillverkare.

Vi vill även passa på att tipsa om utställningen A table of content på Kalmar konstmuseum där konstnärerna Åsa Norberg och Jennie Sundén utforskar var design kommer ifrån, hur det påverkar oss människor och vår omgivning. Norberg och Sundén har till viss del utgått från vår samling och ett 40-tal av våra formgivare är parafraserade. En minst sagt spännande utställning där designhistoria och samtidskonst möts.

Och slutligen så medverkar vi naturligtvis i årets upplaga av Pukebergs sommarutställning tillsammans med våra grannar Ateljéhus Pukeberg, Riksglasskolan, Hemslöjden i Kalmar län och Klockmagasinet. Där visar vi skisser, textilier och glasföremål av bland andra Viola Gråsten, Tyra Lundgren, Bengt Arvidsson, Hans Krondahl och Gunnel Sahlin. Utställningen är öppen 21 juni – 2 augusti alla dagar 10 – 17.

Glad sommar från oss alla på Designarkivet!