Hotel Al Rasheed och Orrefors – en berättelse om ett fantastiskt hotell och spektakulära kristallkronor

18/6 – 6/8
Öppet alla dagar 11–17

VERNISSAGE 18 JUNI KL 11
Pukebergsområdets utställningshall
Pukebergarnas väg 24, 382 34 Nybro

Till årets sommarutställning i Pukeberg är vi glada att presentera utställningen Hotel Al Rasheed och Orrefors – en berättelse om ett fantastiskt hotell och spektakulära kristallkronor. I utställningen uppmärksammas ett stycke oskriven svensk-irakisk designhistoria – en historia om design av yppersta kvalitet, världspolitik och krig.

Alliansfria rörelsens sjunde toppmöte planerades att hållas i Bagdad 1982. Det var ett viktigt möte där delegater från det globala syd skulle diskutera stora gemensamma frågor. Ett möte av denna vikt behövde en inramning, en lokal, som kunde motsvara sammankomstens dignitet. Uppdraget att utföra bygget gick till Skanska i Kalmar 1978. Hotellbyggnaden ritades av den danska arkitekten Ole Helweg och inredningen levererades i huvudsak av svenska företag, flera av dem från Småland. Det sparades inte på några kostnader i formandet av mötets materiella inramning.

I utställningen visas filmen Bagdadkristallerna – Berättelsen om Orrefors och ett sagolikt hotell (24 min) av journalisten Agneta Gustavsson och filmaren Rolf Magnusson. Här berättas en småländsk historia kring byggandet av Hotel Al Rasheed. Genom intervjuer med bruksarbetare på Orrefors får vi lära oss om de spektakulära kristallkronorna som räddade bruket ekonomiskt i början av 1980-talet.

Utställningen visar också skisser till Orrefors kristaller, några av de möbler som gjordes för Hotel Al Rasheed samt filmen Sverige och byggexporten – Al Rasheed i Bagdad (14 min), producerad av Skanska, där Skanska själva berättar om hela produktionen.

Christina Zetterlund, designhistoriker och curator, säger:
–  Här i Småland är det många som känner till historien om Hotel Al Rasheed, antingen genom egna erfarenheter från produktionen eller genom släktingar och vänner som berättat. Men utanför Småland är denna historia relativt okänd, trots att det var ett så viktigt projekt. Vår förhoppning är att fler hör av sig till oss och berättar om vad de varit med om!

Alliansfria rörelsen var mycket viktig. Den organiserade ett stort antal stater i det globala syd som ville agera självständigt bortom kalla krigets två ideologiska block och var mycket inflytelserik under perioden då hotellet byggdes. Det blev aldrig något möte i Bagdad. År 1982 var Irak i krig med Iran som bombade nära hotellet för att manifestera att det inte gick att hålla något möte här. Kvar stod det fantastiska hotellet som även i sin fortsatta historia kom att stå i världspolitikens korsdrag.

Har du eller någon som du känner bidragit till att skapa detta fantastiska hotell får du gärna höra av dig! Kontakta Christina Zetterlund på christina.zetterlund@designarkivet.se eller 076–7953023. Hinner du inte se båda filmerna under ditt besök så finns filmerna att se på Lära om arkivets hemsida.

Utställningen görs i samarbete mellan Lära om arkivet, som stöds av Kulturrådet och Region Kalmar Län, och forskningsprojektet Designhistoria i andra geografier vid Linnéuniversitet vilket finansieras av Riksantikvarieämbetet. Utställningen arrangeras i samband med Sommarutställning Pukeberg 2022 där även Hemslöjden, Ateljéhus Pukeberg, Riksglasskolan och Klockmagasinet medverkar.

 

OM AGNETA GUSTAVSSON
Journalist sedan 1972, mestadels för SVT. Gustavsson har varit inblandad i ett antal projekt om Glasriket, bland annat filmen Vad ska man säga? om nedläggningen av glasbruken i Åfors och Orrefors samt boken Och sen då… Vad händer i Glasriket?

OM ROLF MAGNUSSON
Yrkesfotograf sedan 1972, har bland annat jobbat med medicinskt fotografi och reklam. Entusiastisk musiker som spelar gitarr och trumpet i olika band.

Curator: Christina Zetterlund
Utställningsform: Pontus Lindvall
Grafisk form: Lisa Olausson

Foto: Jan Olsson/Skanska