Idé – process – arkiv! Höstlov på Designarkivet

Snart är det höstlov (äntligen!) och på Designarkivet bjuder vi in till workshop tillsammans med designverkstaden Studio Goja!

Idé – process – arkiv!

När: 2 och 5 november
Tid: kl 13:30-15
Plats: Designarkivet i Pukeberg, Nybro
Ålder: 8-15 år
Kostnad: fritt inträde
Anmälan: skickas till info@designarkivet.se eller görs på 0481-428 70. Den här workshopen äger rum över två dagar, vi börjar den 2 november och arbetar sen vidare den 5:e. Vi räknar en anmälan som medverkan på båda dagarna. (Max 10 platser)

Hur skapas design egentligen? Hur går designprocessen till? Vad är en riktigt bra idé? Dyker den bara upp om vi har tur, eller kan vi faktiskt göra idéer? Finns det knep för att göra om en idé till något vi kan se, använda och experimentera med?

I den här designverkstaden jobbar vi med textiltryck och designprocessen: från idégenerering med inspiration från Designarkivet, via skapande och experimenterande, till något som kan dokumenteras och arkiveras!

Vi ses i utställningshallen i Pukeberg vid två tillfällen. Under första träffen utforskar vi designprocessen genom idéövningar och olika trycktekniker. Vi hämtar inspiration ur Designarkivets samling och börjar skissa på egna mönster.

Andra träffen handlar om att dokumentera och arkivera det vi har skapat. Vilka skisser och experiment var viktiga för att komma fram till din design? Sparar vi allt vi gjort under processen, eller vill vi välja ut några detaljer som kan förklara vad som hände och hur designen blev till? I fotostudion tar vi bild på det du vill spara i arkivet och på så sätt blir din design en del av Designarkivet.

Har du inte möjlighet att delta på första träffen? Under veckan finns det material och inspiration att hämta i form av take away-påsar på Designarkivet för att delta på distans.

Studio Goja
Studio Goja är en designverkstad för barn och barns berättelser och drivs av Marthe Roosenboom och Ida Liffner. Gojas verkstäder bottnar i barnkonventionen, och arbetar utifrån målbilden att barn ska ha rätt till information genom kultur, rätt till fritt uttryck samt rätt att få sin röst hörd. Vår vision är att stärka alla barns alla språk och bygga hållbara arenor där de får komma till uttryck.

Bästa Biennalens konstbiennal
Arrangemanget är en del av Bästa Biennalens konstbiennal 2021, en konstfestival för barn och unga som äger rum mellan den 23 oktober och 7 november 2021.

Bästa Biennalen har sitt säte i Skåne och är en regional satsning på barns och ungas möte med samtida konst. Bästa Biennalens konstbiennal 2021 äger rum i hela södra Sverige i samverkan med Regionssamverkan Sydsverige som är ett samarbetsorgan för Sveriges sex sydligaste regioner och som arbetar för en långsiktig hållbar utveckling för Sydsverige. Regionsamverkan Sydsverige består av regionerna Skåne, Blekinge, Halland, Jönköpings län, Kalmar län och Kronoberg. Bästa Biennalen finansieras av alla medverkande arrangörer och regioner samt Kulturrådet.