2024-02-01: Arkiv och Trägårdh:
Designarkivet öppnar upp arkivet

Göta Trägårdh framför textilmönstret Monolog för Strömma (1971)
Foto: arkivbild Svensk Form

Göta Trägårdh – Mode, mönster, möten
1 juni – 6 oktober 2024
Designarkivet, Nybro

Designarkivet öppnar upp! Genom ett öppet arkiv i utställningsform välkomnar Designarkivet fler att ta del av arkivets samling. Sommaren 2024 går den första upplagan av det öppna arkivet av stapeln. Det blir inriktning textil och fokus på textilformgivaren Göta Trägårdh och kretsen av formgivare kring henne.

Designarkivet kan beskrivas som ett slags unikt arbetslivsarkiv som berättar om designers och formgivares arbete och kreativa processer i tillverkningsindustri. Arkivets samling av skisser, modeller, ritningar och prover berättar om skissen som arbetsverktyg och om designindustri i Sverige från sent 1800-tal till idag.

De senaste åren har i första hand forskare och studenter kunnat tillskansa sig Designarkivets innehåll, men från 1 juni 2024 blir det ändring på det. Genom ett öppet arkiv i utställningsform i en angränsande utställningshall välkomnar Designarkivet allmänheten att ta del av arkivets samling. Ambitionen är att för varje år presentera en ny utställning med särskilda inriktningar och fokus. Först ut i det öppna arkivet får vi lära oss om en stor del av 1900-talets textilindustri genom textilformgivaren Göta Trägårdhs lins.

– Att vi landade i den textila inriktningen för den första upplagan av det öppna arkivet är särskilt roligt med tanke på hur Designarkivet kom till. Det var bland annat med anledning av de svenska textilindustriernas nedläggningar som det fanns en oro att designhistoriskt material skulle gå förlorat, berättar Bettina Pehrsson, arkivchef, Med en textil inriktning kändes det naturligt med Göta Trägårdh som fokus. Är det någon som har befunnit sig i, främjat och utvecklat svensk textilindustri under en lång tid så är det hon.

Göta Trägårdh (1904–1984) har med sina mönster, tyger och illustrationer påverkat flera generationer. Hon var verksam från 1920-talet till 1980-talet och var oerhört arbetsam och mångsidig. Som konstnär, redaktör, stilbildande modetexknare, konsult, lärare, konstnärlig ledare, pedagog och utställningscurator definierade hon svenskt mode och textil i decennier. Hon var tillsammans med Anders Beckman medgrundare till Beckmans designhögskola 1939 där hon var och förblev lärare i modeteckning och mönsterkomposition fram till sin död 1984.

I sommarens utställning på Designarkivet får vi genom modeillustrationer, mönsterskisser och textilier lära känna Göta Trägårdh och kretsen av formgivare runt henne. Designarkivet har ett omfattande material av skisser och textilier av Göta Trägårdh i sin samling, liksom flera av formgivarna kring henne såsom bland andra Elsa Gullberg, Astrid Sampe, Susan Gröndal, Ritva Wahlström, Barbro Grytnäs, Brita Wassdahl, Viola Gråsten, Inez Svensson, Al Eklund och Lena Trägårdh. Det blir en kavalkad av mönster och mode med utblickar mot designhistoriska händelser och strömningar under Göta Trägårdhs långa verksamhet.

Utställningen produceras i samarbete med Anna Häggblom och Ola Stålhammar som tidigare producerat utställningarna STOBO – en bortglömd mönsterskatt, Ekerö (2019), och Marimekko – design i tiden, Kulturhuset i Stockholm (2021). Inför utställningen släpper Anna Häggblom även en bok om Göta Trägårdh som ges ut av Appell förlag. Mer information om utställningen kommer meddelas löpande under våren.

OM ANNA HÄGGBLOM OCH OLA STÅLHAMMAR

Anna Häggblom och Ola Stålhammar är mångsysslare med ett stort intresse för textilhistoria. Anna Häggblom har tidigare skrivit boken Om konsten att trycka tyg (2007). I Ola Stålhammars familj finns en stor samling med textilier från hans mormors tid som synerska för STOBO. Familjens pärmar och kartonger med provtryck, dukar, gardiner och tygbitar från 1950–1960-talet är bakgrunden och inspirationen till såväl utställningen som boken.

OM DESIGNARKIVET

Designarkivet i Pukeberg, Nybro, är ett nationellt arkiv för form och design i Sverige som grundades 1978 under namnet Arkiv för svensk formgivning. Arkivet arbetar för att samla, bevara och tillgängliggöra material som ger kunskap om designerns arbetsprocess genom historien. Designarkivets samling består av över 120 000 arkivalier från formgivare verksamma i Sverige. Skissen som uttryck för arbetsprocesser är av särskilt intresse och utgör samlingens kärna.

PRESSBILDER

Klicka på bilderna för nedladdning. Vid användning, ange ”Foto: Designarkivet” om inte annat anges.

För frågor, kontakta:
Maija Zetterlund
maija.zetterlund@designarkivet.se
kommunikatör
079–101 48 08

Se Designarkivets Göta Trägårdh-samling på DigitaltMuseum >>