Tiden går fort när man har roligt

–  och det har vi verkligen haft 2021! Trots att saker och ting fortsatt varit lite annorlunda har vi haft fullt upp med allt från utlån till kreativa projekt.

Själva har vi förstås, traditionsenligt, medverkat i Pukebergs sommarutställning och Arkivens dag. Men det är framför allt genom våra utlån som en än större publik kan ta del av vår samling. Under 2021 har vi lånat ut arkivalier till sex institutioner i Sverige och Danmark. Skisser och textilier av Ingrid Dessau och Arne Jacobsen har rest från Designmuseet i Helsingfors, via Vandalorum i Värnamo, till Kunstmuséet i Tønder på utställningen Rejsen som redskab. Till Wanja Djanaieff och hennes tjugotvå älsklingsfärger, som först visades på Marabouparken, har vi bidragit med såväl skisser som textilier. Utställningen har också visats på Hälsinglands museum och kommer till våren installeras på Vandalorum. Till Kära Monica på The Glass Factory lånade vi ut skisser och fotografier från Monica Backströms verksamhet. Carl Johan De Geers Den stora missuppfattningen och materialet från vår samling reste vidare till Thielska galleriet, och till Gestaltningar av sin tid – svensk modeteckning 1920-2020 på Teckningsmuseet lånade vi ut modeskisser av Göta Trägårdh.

Detta år är också första året i projektet Lära om arkivet, ett treårigt utvecklingsprojekt där vi formulerar en brokig designhistoria med Småland som utgångspunkt. I projektet flätar vi samman en mångfald av platser, berättelser och perspektiv för att ompröva hur vi förstår designhistoria och därigenom hitta frön till en hållbar framtid. Läs mer om projektet, vad som är på gång och platserna vi besöker på projektets hemsida och sociala medier.

I år har vi dessutom haft det stora nöjet att arbeta mer med verksamhet för barn och unga. Under påsklovet fanns material för aspirerande inredningsarkitekter för upphämtning och under höstlovet gick vi från idé till arkiv med Studio Goja som en del av Bästa biennalen – konstbiennal för barn och unga. När omständigheterna tillät nyttjade vi Pukebergs utställningshall för gruppvisningar och forskarbesök.

Sist men inte minst vill vi rikta ett stort tack till årets donatorer! Från Ann Grill tog vi emot en kompletterande donation med bland annat bildvävar och skisser till vår samling av textilformgivaren Ann-Mari Grill Granhammers produktion. Även textilformgivarna Birgitta Liedgren och Marianne Abelsson kompletterade med donationer av framför allt skisser ur deras respektive verksamheter. Slutligen, precis innan året gått till ända, fick vi ta emot kompletterande textilier av Magnus Silfverhielm, inredningsarkitekt och arkitekt som bland annat ritat Designarkivets lokaler.

Tack för ett rafflande 2021!
– Alla vi på Designarkivet

Bild: Textil utan titel, Peter Condu.