• Detta evenemang har redan ägt rum.

Bär Karin Boye Prada?

6 februari klockan 17.3019.30

Utställning Designarkive

VAD: Hur skapar vi en bild av oss själva och hur förhåller sig denna bild till samhället? I ‘Bär Karin Boye Prada?’ använder vi Boyes debutroman Astarte (1931) som startpunkt för att skapa ett kritiskt perspektiv kring mode och identitet.

Astarte fokuserar på yttersidan. Karin Boye skildrar en samtid med människor som bryr sig om mode och trender, estetik och god ton, men som inte vill diskutera villkoren för att kunna ha ett sådant samhälle. Boye märkte att det finns ett skevt förhållande mellan hur konsumtionssamhället förstår identitet och hur människor själva upplever den. I sin poesi och romaner försökte hon ofta att skapa ett utmanande alternativ för det snabbt växande moderna samhället med sina konsumtions-producerade identiteter. Yttersidan och innersidan motsätter eller möter varandra hela tiden.

I förberedelse för ‘Bär Karin Boye Prada?’ läser alla deltagare Astarte. Med hjälp av frågor och diskussion extraherar vi ett kritiskt perspektiv från Boyes roman och tillämpar perspektivet på utställningen Vem är du? Hur visas identitet som produkt i utställningen och hur formas relationen mellan litteraturens subjekt som vill uttrycka sig och modets objekt som måste säljas?

Workshopen har formen av en ‘tutorial’ – det vill säga att alla deltagare förväntas förmedla sina intryck av romanen, idéer och tolkningar kring identitet i Astarte och delar sin kunskap och erfarenhet. I januari skickas en kort lista med frågor ut som du kan använda som förberedelse. Besöksvärd Niels Vonberg kommer att leda kvällen.

NÄR, VAR och HUR MYCKET: Kalmar konstmuseums biblioteket på tredje våningen, kostnader är vanligt entré på 50 sek (rabatt om tillämpligt). Boken Astarte köper man själv, men man kan också ladda ner boken gratis på litteraturbanken.se. Anmäl dig gärna till info@kalmarkonstmuseum.se – ett entusiastiskt mejl räcker!

Skiss: Hans Krondahl

Evenemang Kategori: