• Detta evenemang har redan ägt rum.

Experiment med kulturarv – mellan konst och arkeologi

19 september klockan 13.0017.00

Experimentellt Kulturarv på Karums alvar foto Jan Hagelin

Konstnärerna och arkeologerna i samarbetet Experimental Heritage Swedish-Irish Explorations återvänder till Kalmar konstmuseum och presenterar pågående arbeten med att utforska konst och arkeologi i landskapet, med exempel från Sverige, Irland och Nederländerna

Torsdagen den 19/9 kl 13–17 bjuder de in alla intresserade till en eftermiddag tillsammans med en grupp konstnärer och arkeologer som arbetar med att kombinera konst och arkeologi i landskapet.

Öppet program, torsdag 19/9  kl 13–17

13.00–15.00

Introduktion till eftermiddagen av Bodil Petersson, projektledare Experimental Heritage.

Introduktion till och visning av filmen Moving the Ship, ett samarbete mellan svenska och irländska konstnärer och arkeologer. Maria Kerin från Irland och Hans Gurstad-Nilsson från Sverige presenterar sitt arbete med filmen.

Konstnär Bodil Magnusson visar sin film Budskap i vinden, som har tillkommit inom ramen för ett kommunikationsprojekt för Experimentellt Kulturarv som har genomförts i ett samarbete mellan Experimentellt Kulturarv Öland och en grupp som arbetar med experimentellt kulturarvs-tema i Kivik.

Tonsättaren och arkeologen Hans Gurstad-Nilsson presenterar pågående arbeten inom experimentellt kulturarv.

Gästföreläsning av Maria Kerin, konstnär, curator/koreograf från Ennistymon, Irland:
Listening to trace fossils within  – A movement artist’s perspective on the intersection of art and archaeology in Experimental Heritage. Föreläsningen arrangeras tillsammans med år 1 på kandidatprogrammet Kulturarv i samtid vid Linnéuniversitetet.

15.00–15.30 Kaffe

15.30–17.00

Presentationer av en grupp konstnärer och arkeologer från Nederländerna, som gästar Experimental Heritage för att dela med sig av sina erfarenheter från sina projekt i skärningspunkten mellan arkeologi och konst.

Krien Clevis, konstnär/forskare PhD, curator ‘OVERGANGSZONE’ | Exploded View:
Interdisciplinary research on layered landscapes in transition in urban context – on the projects Transition Zone and Exploded View

Eline Kersten, konstnär/curator, deltagare i ‘OVERGANGSZONE’:
Case studies: my work in ‘Transition Zone’ and ‘Exploded View’

Joep Vossebeld, konstnär/curator, deltagare i ‘OVERGANGSZONE’:
An extended whisper

Arrangörer

Eftermiddagen är ett samarrangemang mellan Kalmar konstmuseum, Linnéuniversitetet, projektet Experimental Heritage Swedish-Irish Explorations och projektet Experimentellt Kulturarv Öland.

tack till

Experimental Heritage Irish-Swedish Explorations vill rikta ett tack till Riksbankens Jubileumsfond, Hainska stiftelsen och Linnéuniversitetet, som på olika sätt delfinansierat arrangemanget. Tack till Kalmar konstmuseum för samarrangemang och eftermiddagen på konstmuseet.

Mer information om projektet Experimental Heritage Irish-Swedish Explorations går att hitta via länken:
www.experimentalheritage.com

Bild: Experimental Heritage performing at Karums alvar. Foto: Jan Hagelin.

13.00–17.00
Evenemang Kategori: