• Detta evenemang har redan ägt rum.

Kobok-släpp på museet

4 maj klockan 13.0014.00

Bok i gräs

I dessa kosläpps-tider passar vi på att även ha ett på konstmuseet! Nu släpper vi boken Kon: Samtidskonst och kulturarv på landsbygden.

Boken är en del i det treåriga projektet Förnyelse av kulturarvet med samtidskonsten som kompass som vi drivit sedan 2017. Inom projektets ramar har lokala, nationella och internationella aktörer med hjälp av konstnärliga processer och lokal kunskap arbetat aktivt med kulturarvet i vår region.

Kulturarvet, dess definition och dess utformning, har aldrig varit statiskt men trots detta ofta använts som tillhygge i diskussioner runt tillhörande och utanförskap. Identitet och ursprung handlar inte bara om nationalitet. Lika ofta ställs stad mot landsbygd, centrum mot periferi. Men landsbygden, som del av kulturarvet, har lika svårt att leva upp till en statisk marknadsföringsbild om det idylliska lantlivet som den urbana tillvaron har att alltid andas glamour och stadspuls.

Med avstamp i utställningen Du har två kor, som visades på Kalmar konstmuseum vintern 2017-2018, tar sig konstmuseet nu an dessa frågor i bokform genom Kon: Samtidskonst och kulturarv på landsbygden.

Kon blir i boken hjälpmedlet med vilket kulturarvsfrågan och problematiken runt den kan lyftas och belysa frågor om genus, klass och etnicitet, men även frågor om glesbygd, tillhörighet och rättigheter.

Boken släpps lördag 4/5 på Kalmar konstmuseum med ett konstnärssamtal med bland andra konstnärerna Anne Hamrin Simonsson och Mathieu Vrijman, projektledare Anneli Berglund, samordnare Sara Hemmingsson samt Joanna Sandell, chef Södertälje Konsthall och tidigare museichef på Kalmar konstmuseum. Alla har deltagit i projektet.

Kon: Samtidskonst och kulturarv på landsbygden kommer att finnas till försäljning till specialpriset 150 kr under koboksläppet (ordinarie pris 230 kr). Vi bjuder även på dryck och tilltugg.

Varmt välkommen!

Evenemang Kategori: