• Detta evenemang har redan ägt rum.

Konst som katalysator till förändring

7 april klockan 19.00

Redskap som används till skötsel av kor

Med utgångspunkt i utställningen The Museum of the History of Cattle bjuder vi in till ett digitalt konstnärssamtal med konstnärsduon Gustafsson&Haapoja.

Konstnären Terike Haapoja och författaren och dramatikern Laura Gustafsson presenterar utställningen The Museum of the History of Cattle och vi öppnar sedan upp för ett vidare samtal om konst som katalysator till förändring, om arbetsmetoder och om pedagogik.

Vad är de medverkandes erfarenhet av att med konst och kultur inspirera till aktion och nya tankesätt? Hur sammanflätar man det som händer inom konsten med andra samhällsområden? Måste konsten vara högljudd för att höras? Är konsten i sig själv ett motstånd? Välkommen till ett samtal om detta och mycket annat.

Medverkar gör även:

Kultivator, Malin Vrijman och Matthieu Vrijman: en experimentell plattform för konst och jordbruk, baserad på Öland

Joanna Sandell: curator, chef för Södertälje konsthall och medgrundare till the Mirror Institution, med lång erfarenhet av att med konst belysa det som hålls dolt

Niels Vonberg: pedagog på Kalmar konstmuseum, som nyligen arbetat med att utforska nya synvinklar i en serie skriv-workshops om poesi utifrån en kos perspektiv

Gustafsson&Haapoja har samarbetat sedan 2012 och utforskar historia och samhälle utifrån andra arters perspektiv, med den utopiska idén ständigt närvarande i relation till bland annat klimatfrågor och djurrätt.

Samtalet hålls på engelska och modereras av Sara Hemmingsson, konstvetare och curator på Kalmar konstmuseum.

Samtalet visas live på Kalmar konstmuseums Facebook-sida som är tillgänglig även för den som inte har ett eget Facebook-konto. Har du frågor eller tankar du vill dela med dig av kan du i förväg skicka dem till sara.hemmingsson@kalmarkonstmuseum.se, eller skriva i chatten under samtalet.

Art as a catalyst for change

Using the exhibition The Museum of the History of Cattle as a starting point, we are hosting a digital artist talk with the artist duo Gustafsson&Haapoja.

The artist Terike Haapoja and the author and playwright Laura Gustafsson introduce the exhibition The Museum of the History of Cattle after which we open up to a wider conversation about art as a catalyst for change, about working methods and about pedagogy.

What experiences do the participants have of using art and culture to inspire action and introduce new ways of thinking? How can developments within the art world be interlinked with other parts of society? Does art have to be loud to have an impact? Is art in itself a form of resistance? Welcome to a conversation about this and much more.

Participants:

Kultivator, Malin Vrijman and Matthieu Vrijman: an experimental platform for art and agriculture, based on Öland.

Joanna Sandell: curator, director at Södertälje konsthall and co-founder of the Mirror Institution, with a wealth of experience in using art to shine a light on that which is being concealed

Niels Vonberg: educator at Kalmar konstmuseum, who has recently worked with new perspectives in a series of writing workshops on poetry from the viewpoint of a cow

Gustafsson&Haapoja have collaborated since 2012 and examine history and society from the perspective of other species, with the possibility of utopian ideals ever present in relation to e.g. environmental questions and animal rights.

The artist talk is held in English and is moderated by Sara Hemmingsson, art historian and curator at Kalmar konstmuseum.

The artist talk will be streamed live on Kalmar konstmuseum’s Facebook page which is accessible even if you don’t have your own Facebook account. If you have questions or thoughts that you want to share in advance, please send them to sara.hemmingsson@kalmarkonstmuseum.se, or share them via the chat function during the talk.

Evenemang Kategori: