Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Kvarteret Valnötsträdet

15 juni29 september

I samband med utställningen Container av Päivi Ernkvist och Pontus Lindvall så lyfter vi även Päivi Ernkvists gestaltning av Kvarteret Valnötsträdet från 2011 – 2018 med arbetsnamnet Medeltidens nutid nära gamla kyrkogården i Kalmar.

Offentlig gestaltning har sedan Päivi Ernkvists studietid varit en del av hennes praktik. Hon har gjort värdefulla bidrag både som gestaltande konsthantverkare och dynamisk projektledare. Under sin tid som projektledare på Statens konstråd var hon en del av den process som ledde fram till den prisbelönta gestaltningen av Stortorget i Kalmar. I Kalmar har hon, i samarbete med landskaps- arkitekt Anna Wyn-Jones Frank och arkeolog Stefan Larsson, även gestaltat Kvarteret Valnötsträdet som ligger i Kalmars medeltida stadskärna.

Foto: Anna Frank

Foto: Anna Frank

Från 1200-talet till slutet av 1600-talet hade Kalmar en central roll i Sveriges östkustsförsvar och handel med andra länder. I det centrala Kvarteret Valnötsträdet låg kyrka, torg och rådhus.

Arbetet med gestaltningen pågick 2011–2018 och inleddes med en grundlig planprocess influerad av arbetet med Stortorget. Processen ledde fram till en gestaltning som består av flera delar som tar fasta på platsens poesi och för en aktiv dialog mellan dåtid, platsens historia, och vår samtid.

Flygbild över gestaltningen på torget.

Flygbild över gestaltningen på torget.

Stenläggningen (1) är gjord av lokala hantverkare i handklippt återvunnen gatsten och handskuren gravsten. Den putsade stenen återger blänk skimrande som av silver och guld.

Foto: Päivi Ernqvist

Foto: Päivi Ernkvist

Borgmästarhällarna (2) markerar den solfjäderformade stenbeläggningen, understryker kyrkans betydelse och visar på den dåtida bebyggelsens riktning och läge.

Rosmans hus (3) utgör en del av en medeltida husgrund, markerad i marken i form av hantverksmässigt bearbetad sandsten.

Stigluckan (4) symboliserar en övergång från det profana livet till kyrkans heliga mark. Stigluckan i den rekonstruerade kyrkogårdsmuren är ett hantverk i svartsmide och polerad brons utfört av Tobias Birgersson.

Arbor (5) är en plats för Kejsarträdet, ett vårdträd som har markerats ut i stenläggningen.

Bänken (6) i massivt trä följer murens längdriktning. Bänken öppnar för utblick i två riktningar, dels mot torget med vårdträdet, dels ut mot den gamla begravningsplatsen.

Sankt Nicolai kyrka, även kallad Storkyrkan och bykyrkan i Kalmar (rekonstruktion av Martin Olsson).

Sankt Nicolai kyrka, även kallad Storkyrkan och bykyrkan i Kalmar (rekonstruktion av Martin Olsson).

Kullerstensgatan (7) från medeltiden löper mellan muren och kyrkan.

Kyrkans hörn (8) har markerats genom en detalj i cor- tenstål med utfrästa inskriptioner som antydningar av medeltid, här Päivis tankar om urvalet.

 

Lisa Olausson, grafisk formgivare gestaltar en presentation ur det rika bildmaterialet från projektet.

I samverkan med Bodycake, residensprogram.

Med stöd av Glebes Fastighets AB och Kalmar kommun.

Detaljer

Start:
15 juni
Slutar:
29 september
Evenemang Kategori:

Plats

Kvarteret Valnötsträdet