Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Fullbokat: Våra kroppar, våra jag

20 januari klockan 11.0014.00

Detalj från verket Our bodies are not the problem

Vi har bjudit in konstnärerna Linda Persson och Kerstin Björk att samtala med Olivia Plender genom två av hennes verk Bringing down the flowers och Our bodies are not the problem i utställningen Hag Nag Harpy Hen på Kalmar Konstmuseum.

I dialog skapar vi ett gemensamt textilt verk där vi förhöjer och ger plats åt kvinnor som glömts bort. Det kan vara en mor, en moster eller farfars syster som kanske hade fått ett annorlunda liv om de hade haft möjlighet att styra över sitt eget liv. Det kan också vara historiska kvinnor vars verksamhet raderats bort. Till exempel Lavinia Fontana (1552–1614) som under sin levnadstid var en av de mest bokade porträttkonstnärerna. Detta var under samma tid som häxprocesserna intensifierades. I Småland avrättades bland annat Elin i Horsnäs som häxa 1611. Om du kan och vill så får du gärna ta med dig förslag på kvinnor som du vill lyfta.

Kl. 11 – 12 – Samtal i utställningen med Olivia, Linda och Kerstin
Kl. 12 – 14 – Sopplunch i biblioteket och en gemensam workshop

Tid: lördag 20 januari kl. 11.00–14.00
Plats: biblioteket på Kalmar konstmuseum
Pris: 100 kr inklusive kreativ verkstad och lunchsoppa

Evenemanget är fullbokat!
Max 12 deltagare.

 

Kerstin Björk bor och verkar i Småland. Hon arbetar med broderi som bild och koncept. Broderiet tar form utan förutbestämda mål, på ett delvis automatiskt tillvägagångssätt. Med tråden försöker hon fånga tankar och mysterier och samtidigt skapa egna. Natur och miljö har en stark närvaro i hennes konstnärskap och vardag. Det handlar om ett utforskande och gestaltande av natur och naturmagi och också om en underliggande medvetenhet om rådande klimatförändringar. Om människans förmåga att exploatera istället för att göra sig till en del av jordens resurser. Broderiet har med detta som bakgrund utvecklats till beståndsdelar i objekt och installationer tillsammans med material såsom grenar, rötter och andra funna ting. Björk har en MFA från HDK, textil konst. Tillsammans med Tony Blomdahl driver hon också projektet Kulturvagnen, en ombyggd husvagn som arrangerar konserter och utställningar i Småland.

Linda Persson bor och arbetar i Småland. Hon arbetar i huvudsak med skulpturala och filmiska processer kring koloniala grepp av landskap, kropp och språk. Mycket handlar om mod. Att gräva djupare, att förlösa gömd historia och berätta olika skildringar genom kvinnors utsatthet och arbete. Kroppens förgänglighet och landskapets föränderlighet där val av konstnärlig estetik relaterar till geologiskt material som sand/glas, lera/keramik, film/ljus, sten/monument. Linda driver även poddprojekt Kvinnor i skogen där hon möter andra småländska kvinnliga och icke-binära konstnärer i ett samtal kring konsten och livet. Linda har en kandidat och masterexamen i skulptur /ljud från Chelsea College of Art & Design och Winchester School of Art, England samt ett forskningår vid Mejan Residens, Kungliga Konsthögskolan, Stockholm.

Detaljer

Datum:
20 januari
Tid:
11.00–14.00
Evenemang Kategorier:
,

Plats

Kalmar konstmuseum

Arrangör

Kalmar konstmuseum