Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Intarsia – Från Kungsgemak till samtidskonst

27 januari23 mars

En guidad specialvisning med intarsiateknikens historia i fokus.

Visste du att intarsiatekniken introducerades bland annat på Kalmar Slott? Intarsia är en träteknik som går ut på att skapa motiv genom att såga till olikfärgat trä. Konstformen utövades länge av särskilda mästare som under 1500-talet reste från slott till slott för att inreda gemaken med intarsiamotiv däribland renässansslottet i Kalmar. Under 1900-talet växte ett nytt intresse för tekniken fram.  

I specialvisningen Intarsia – Från Kungsgemak till samtidskonst lär vi oss om intarsians historia på Kalmar Slott för att sedan bekanta oss med samtida intarsia på Kalmar konstmuseum och utställningen Thomas Tempte: Ett eget universitet. Där lär vi känna mästersnickaren och intarsiafantasten Thomas Tempte (1942–2016) som var född och uppvuxen i Kalmar. Han arbetade som snickare, möbelformgivare och konstnär och hade ett djupt intresse för trähantverk och intarsiatekniken – ett intresse som väcktes när han själv besökte Kalmar Slott som barn.  

Välkommen att upptäcka ditt intresse för intarsiateknikens historia – i såväl slott som samtid! 

Visningen ges vid tre datum kl. 11.00–13.00: 

Lördag 27 januari 

Lördag 24 februari 

Lördag 23 mars  

Förboka din biljett via Nortic. Fika ingår. Max 30 deltagare. 

Vi samlas på inre borggården på Kalmar Slott för att gå vidare till Rutsalen och Kungsgemaket. Där tittar vi närmare på intarsiahantverket och lär oss mer om intarsians historia. Vi går sedan gemensamt vidare till Kalmar konstmuseum och utställningen Thomas Tempte: Ett eget universitet. Vi avslutar visningen med fika.   

Vid frågor hör av dig till: alma.martinsson@kalmarkonstmuseum.se  

Detaljer

Start:
27 januari
Slutar:
23 mars
Evenemang Kategori:

Plats

Kalmar konstmuseum

Arrangörer

Kalmar konstmuseum
Kalmar Slott