Följ med till Venedig i juni!

Venedigbiennalens cafe

Snart öppnar den 56e Venedigbiennalen – en fanatastisk möjlighet att se och uppleva samtidskonst från hela världen i paviljonger på Giardini, i hamnområdet Arsenale och i centrala Venedig, där kanalerna kantas av kyrkor, museer och palats. Vi flyger direkt från Kastrup till Venedig och bor på hotell Domus Cavanis i den centrala stadsdelen Dorsoduro. Även i år är det Kalmar läns konstkonsulent Anneli Berglund som guidar besöken till biennalen och runt i Venedig. Det kommer även att finnas egen tid.

Resan kommer att ske 13-18/6. Priset blir ca 9 800 kr per person som ska betalas i början av mars. Då ingår flygresa och del i dubbelrum med frukost på hotell och planerat program. Skicka ett mejl senast torsdag 12/2 till anneli.berglund@kalmarkonstmuseum.se om du vill följa med. Ange ditt fullständiga namn som det står i ditt pass och om du vill bo i enkelrum mot tillägg.

PLANERAT PROGRAM (med förbehåll för ändringar)

Onsdag 6/5 har vi en informationsträff på Kalmar konstmuseum klockan 18 för alla som ska följa med. Då går vi igenom praktiska detaljer och alla har möjlighet att ställa frågor.

Lördag 13/6 flyger vi från Kastrup 17.10 och landar på Marco Polo-flygplatsen. Efter inkvartering på hotellet träffas vi för att gå en runda i Venedig och ta en matbit. För att bekanta oss med Venedig på lagom håll så tar vi en tur med vaporetton, bussbåten. Ett tips är att lösa biljett för tre dagar. Att ta en tur med vaporetton nr 1 längs med Canal Grande när det är mörkt och se alla palats är stämningsfullt och magiskt!

Söndag 14 juni Biennalen!
Efter frukosten träffas vi för att hämta ut våra förbeställda biljetter till ”la Biennale di Venzia”. Vi börjar med området Giardini, går gemensamt till den nordiska paviljongen där jag berättar kort kring utställningarna. Här kan vi ströva fritt bland de olika ländernas paviljonger. Vill du ha en karta över alla biennalområderna finns sådan att hämta vid entrén. Efter lunchen och en vilopaus kanske vi hinner med Arsenale, hamnområdet som är ombyggt till ett stort utställningsområde.

Måndag 15 juni
Efter frukosten åker vi båt till Lido och vidare till Pellestrina, med vy över lagunen och vidare till Chioggia, som kallas för lilla Venedig en typisk lugn italiensk fiskeby där det finns många trevliga restauranger där vi kan äta lunch.

Tisdag 16 juni
Vi besöker Guggenheimmuseet eller Punta della Dogana, tullhuset som gjorts om till konstmuseum där Guccichefen Francois Pinault visar sin konstsamling. Vi fortsätter sedan in bland Venedigs gränder för att besöka utställningar i hus och palats som ingår i biennalen. Vi tittar in i kyrkor som Chiesa di Santa Maria Assunta. Venedigs första katedral med en Madonna i mosaik som är ett av de vackraste bysantinska konstverken i Italien. Kyrkan ligger vid Campo dei Gesuiti i i stadsdelen Cannaregio i Venedig och Basilica dei Santi Giovanni e Paolo, en basilika i stadsdelen Castello.

Onsdag 17 juni
Vi startar med San Marcokyrkan som helst ska besökas på morgonen när solen lyser in i katedralen. Palazzo Fortuny, gotiskt palats, är ett intressant och vackert hus med intressanta utställningar. Vi fortsätter att se vidare på biennalens utställningar i centrala Venedig, äter glass och dricker spritz i skuggan. Därefter kan det vara skönt med en tur till Burano, som kallas Spetsön, med sina färgrika hus elller till glasön Murano.. Kanske kan det bli en gemensam middag och några kanske vill ta en romantisk tur med en gondol…

Torsdag 18 juni
Utcheckning från hotellen. Flyget lyfter 15.25 och vi ska vara vid incheckningen 1,5 timme innan avgång. Man kan välja att ta båttaxi (ca 100kr/person) eller buss (ca 25 kr) från stationen till flygplatsen. 17.25 landar flyget på Kastrup. Det finns sedan tåg som går till Kalmar.

Det finns tåg till från Kalmar som passar flygtiderna vid Kastrup. Priset för biljetter ingår inte i gruppresan, eftersom det finns de som ansluter på annat sätt. De övriga kostnader som tillkommer är främst för egen mat och dryck, för vaporetto-biljetter och entré på biennalen, ca €23. Den lokala hotellskatt betalar du kontant på avresedagen med ca €20 per person. Om du du inte är medlem i Kalmar konstförening tillkommer årsavgiften 200 kr som även ger dig fri entré till Kalmar konstmuseum 2015.