Vill du låna världen din berättelse – i bild?

Fotografier av Emanuel Cederqvist ur verket The Margin of Error

Vill du vara med i en bok som lyfter fram människors bild-berättelser?

Under våren 2020 samlade regionförfattarna Ami Andersson och Tove Folkesson nyskrivna textberättelser från hela Kalmar län. Berättelserna skildrar vår värld och regionen och kommer att samlas i en bok om länet.

Nu vill Kalmar konstmuseum ta vid och fortsätta berättandet med hjälp av fotografier. Också de kommer att samlas i en bok. På samma sätt som texterna blir berättelser från vår tid, om stort och smått, glädje och sorg, kan bilder och fotografier beskriva vår värld och hur vi uppfattar den – ibland på sätt och i situationer där orden inte räcker till. Tillsammans dokumenterar vi vår tid och gör ett avtryck. Inbjudan är riktad till vuxna, minst 18 år, med anknytning till länet.

Till vår hjälp har vi bjudit in konstnärerna Susanne Bonja (måleri/teckning) och Emanuel Cederqvist (foto) som utifrån sina olika synvinklar med omsorg kommer gå igenom alla inkomna bilder, reflektera och leta efter röda trådar i bildberättandet.

Bilden kan fånga en känsla, en längtan eller en dröm. Bilden kan berätta om en händelse, ett möte, om rättvisor eller orättvisor. Bilden kan uttrycka glädje, sorg, galenskap eller vibrera av allvar eller ilska.

Tanken är att boken med texterna ska följas av en bok med bilderna. Böckerna kommer fyllas av röster från hela länet – från dig som bott här länge och från dig som är nyinflyttad. Tillsammans med många andras bild-berättelser får vi en bok om Kalmar län idag.

Insamling av bilder kommer att pågå 1 september – 1 december 2020

Vi söker svartvita bilder av dig över 18 år med anknytning till länet. Det kan vara ett fotografi av ögonblick eller föremål, men även ett foto av en teckning, målning eller verk i någon annan grafisk teknik. En bild per person.

Alla bilder kommer med i någon form och bilderna kommer att användas löpande under till exempel Ljus på Kultur i höst och i andra sammanhang när uppläsning av texterna sker. När du skickar in dina bilder ger du ditt tillstånd till detta.

Bilder skickas in högupplösta till: berattelser@kalmarkonstmuseum.se

Med din bild bifogar du också:
– Namn
– Födelseår
– Bostadsort
– En mening om din anknytning till länet

Skicka in din bild från och med 1 september men senast 1 december 2020

Har du frågor, kontakta: camilla.ed@kalmarkonstmuseum.se

Mer om Berättarprojektet

Huvudbild av Emanuel Cederqvist, The Margin of Error

Porträtt av konstnären Susanne Bonja

Foto: Susanne Bonja

Om Susanne Bonja

Susanna Bonja (f. 1966) är konstnär, utbildad vid Dômens konstskola, Hovedskous målarskola och HDK i Göteborg. Hon är nu baserad i Kalmar och arbetar med måleri i stora format – verktygen är penna, färg och pensel.

Susannes konst har visats i ett flertal grupp- och soloutställningar runt om i Sverige, bland annat Liljevalchs, Oskarshamns konsthall och Galleri Konstepidemin i Göteborg. Susanne arbetar under 2020 också med en bok om sin konst med stöd av Längmanska kulturfonden.

Susanne Bonjas senaste måleriprojekt heter Föreställa och Förställa. Personen i målningarna är mest en bild av någon, ”hon” som får spela en roll i en dramatiserad föreställning. Ibland finns det spår av sanning, men oftast är det en ganska komplicerad historia, sammansatt av olika jag, diktade minnen och drömmar. I grunden finns en otydlighet som berör frågor om tillhörighet och ursprung. Och i gränslandet mellan att avbilda eller göra oigenkännligt finns möjlighet att tänja på föreställningen om den sanna bilden. Vad är verklighet, vad är dröm och vem är jag?

För Susanne har det blivit en visuell lek som handlar om att både föreställa och förställa. I denna skapade bildvärld provas varje bit, både in och ut ur bilden flera gånger. Projektet visades vid en separatutställning på Konstepidemin i Göteborg i mars 2019. Sedan dess har hon arbetat med att utveckla bildernas rumslighet och givit platsen en större betydelse.

Porträtt av fotografen Emanuel Cederqvist

Foto: Annika von Hausswolff

Om Emanuel Cederqvist

Emanuel Cederqvist (f.1983) är utbildad fotograf vid Akademin Valand. Han är född i Kalmar och uppvuxen på Öland, men numera baserad i Göteborg. Hans arbete har visats i grupp- och soloutställningar både internationellt och i Sverige.

År 2014 publicerade Emanuel sin första bok Det som blir kvar. Sedan dess har han varit aktiv medlem i konstkollektivet och förlaget Blackbook Publications, som organiserar utställningar och sprider samtida fotografi i bokformat. För sin bok Observatören (2016) tilldelades Emanuel pris i Svensk Bokkonst.

Emanuel Cederqvist konstnärskap drivs av ett behov av att få en bättre förståelsen för platsen, dess historia och erfarenheterna av den. Emanuel ser landskapet som en scenografi där spår av mänsklig närvaro berättar om den händelse som har utspelat sig. I sökandet efter avtryck ser han kameran som ett verktyg, ett instrument som hjälper honom att förstå. För Emanuel Cederqvist finns det en intressant koppling mellan fotografiet och platsen, där spåren av mänsklig närvaro berättar om tid på samma sätt som fotografiet.