Designarkivet öppnar Göta Trägårdh – Mode, mönster, möten

Designarkivet, Nybro

Öppettider:
Onsdag–Söndag: 11–15

I utställningen Göta Trägårdh – Mode, mönster, möten visar Designarkivet en kavalkad av mönster och mode ur samlingen med fokus på textilformgivaren och modeillustratören Göta Trägårdh och kretsen av formgivare kring henne. I samband med utställningen släpps även boken Göta Trägårdh – Mode, mönster, möten av Anna Häggblom Stålhammar för Appell förlag. Boken, likt utställningen, är ett färgstarkt collage där minnen, historier, mönster och illustrationer lagts till varandra. Att följa Göta Trägårdhs arbete är att resa genom 1900-talets textilhistoria.

Göta Trägårdh (1904–1984) har med sina mönster, tyger och illustrationer påverkat flera generationer. Hon var verksam från 1920-talet till 1980-talet och var både arbetsam och mångsidig. Som konstnär, redaktör, stilbildande modetecknare, konsult, lärare, konstnärlig ledare, pedagog och utställningscurator definierade hon svenskt mode och textil i decennier. Hon var tillsammans med Anders Beckman medgrundare till Beckmans designhögskola 1939 där hon var och förblev lärare i modeteckning och mönsterkomposition fram till sin död 1984.

Designarkivet har ett omfattande material av skisser och textilier av Göta Trägårdh i sin samling. I utställningen Göta Trägårdh – Mode, mönster, möten får vi genom modeillustrationer, mönsterskisser och textilier lära känna Göta Trägårdh och kretsen av formgivare runt henne. I egenskap av motor och mentor har hon undervisat, uppmuntrat och arbetat med flera framstående formgivare, som bland andra Astrid Sampe, Susan Gröndal, Ritva Wahlström, Barbro Grytnäs, Brita Wassdahl, Viola Gråsten, Inez Svensson, Ulla Ericson Åström, Milie McNaughton och Lena Trägårdh som också visas i utställningen. Det blir en kavalkad av mönster och mode med utblickar mot designhistoriska händelser och strömningar under Göta Trägårdhs långa verksamhet.

Utställningen produceras i samarbete med Anna Häggblom Stålhammar och Ola Stålhammar som tidigare producerat utställningarna Stobo – en bortglömd mönsterskatt, Ekerö (2019), och Marimekko – design i tiden, Kulturhuset i Stockholm (2021).

Ikaros, Göta Trägårdh för Strömma, 1971

Modeillustrationer, Göta Trägårdh, 1950-tal

OM ANNA HÄGGBLOM STÅLHAMMAR & OLA STÅLHAMMAR

Anna Häggblom Stålhammar och Ola Stålhammar är mångsysslare med ett stort intresse för textilhistoria. Anna Häggblom Stålhammar har tidigare skrivit boken Om konsten att trycka tyg (2007). I Ola Stålhammars familj finns en stor samling med textilier från hans mormors tid som synerska för Stobo. Familjens pärmar och kartonger med provtryck, dukar, gardiner och tygbitar från 1950–1960-talet är bakgrunden och inspirationen till såväl utställningen som boken.

OM DESIGNARKIVET

Designarkivet är ett nationellt arkiv för form och design i Sverige beläget i det gamla glasbruksområdet Pukeberg i Nybro. Arkivet kan beskrivas som ett arbestlivsarkiv som samlar, bevarar och tillgängliggör material om designerns arbetsprocess genom historien. Skissen som arbetsverktyg är av särskilt intresse och utgör samlingens kärna.

Designarkivets samling består av över 120 000 arkivalier från formgivare verksamma i Sverige. Samlingen spänner över områden som inredning, möbeldesign, glas, industri- och produktdesign, grafisk design, mode och textil. Istället för att samla på själva designföremålen intresserar sig Designarkivet för skisser, ritningar, teckningar, prototyper, fotodokumentation, korrespondens, dag- och skissböcker och tidningsurklipp.

Designarkviets konservator avlägsnar tejp från en skiss till 10-gruppens Happy Birthday-kollektion av Birgitta Hahn (1996). Foto: Designarkivet

Vid frågor och för pressbilder kontakta:
Maija Zetterlund
kommunikatör