- Detta evenemang har redan ägt rum.
Ord&Bild nr 2–3: Barn, teve, kulturarv – Lansering med samtal
23/8 klockan 18.00–20.30
GratisVarmt välkomna till Kalmar konstmuseum för att fira släppet av Ord&Bild nr 2–3: Barn, teve, kulturarv!
Ord&Bild nr 2–3: Barn, teve, kulturarv publiceras som ett avsnitt i utställningsserien Tevetrampolinen: Från barnteve till samtida konst och litteratur som just nu visas på Kalmar konstmuseum. Dubbelnumret handlar om barnteve och barnkultur, om barnets blick och barnets roll i samhället och politiken, om minnet och vad konsten och kulturen vi mötte som barn betyder för oss som vuxna.
Tevetrampolinen: Från barnteve till samtida konst och litteratur, som cureras av Andjeas Ejiksson och Maria Lind, uppmärksammar barntelevisionen som kulturarv genom nya verk av elva konstnärer och författare. Varje konstnär och författare som medverkar har parats ihop med ett specifikt barnprogram som visades i svensk teve mellan 1965 och 1985. Det handlar om produktioner från olika politiska och kulturella sammanhang som hade betydelse både i Sverige och på annat håll. Barnprogrammen har fungerat som trampoliner för de nyproducerade verk som ingår i utställningen: från skulptur, serier och video till installation, en YouTube-kanal och en lekplats som i Kalmar visas i form av modeller.
– Barn och barnkultur har varit ett återkommande tema i tidskriften Ord&Bild genom åren, berättar Jonatan Habib Engqvist, redaktör för Ord&Bild, Detta dubbelnummer av Ord&Bild kan ses som en variation av Tevetrampolinen i tryckt format och ett utrymme att vidare utforska de berättelser och frågor som framträder i utställningsrummet.
I Ord&Bild nr 2–3: Barn, teve, kulturarv intervjuar Petra Bauer, tillsammans med Darla och Sara som medverkar i projektet Vi är Asta!, regissören Judith Hollander bakom kortserien Tjejerna gör uppror för SVT 1977. Jennifer Hayashida behandlar stereotyper som präglat en uppväxt mellan amerikansk och svensk populärkultur. Balsam Karam berättar om minnet, Suzanne Osten skriver om konstens betydelse i barns liv och deras behov av teater. I ett samtal mellan Andjeas Ejiksson och Maria Brock ställs frågor om vad de som talar för barn och om barns bästa har för underliggande intressen. Katarina Pirak Sikku skriver utifrån ett samiskt perspektiv om en skola i Norrbotten och ett sjuttiotal där den samiska kulturen hade en marginaliserad plats i samhället.
Under lanseringen på Kalmar konstmuseum samtalar bland andra Lars-Erik Hjertström Lappalainen och Stanislav Shuripa om ett förändrat subjekt och en förändrad subjektsproduktion med utgångspunkt i barnkulturen på två sidor av järnridån och Ida Börjel läser dikter från Ur Mullvadandet. Lösnummer av Ord&Bild nr 2–3 kommer finnas till försäljning för 125 kr under kvällen.
MEDVERKANDE ORD&BILD NR 2–3, 2022
Shabane Barot, Petra Bauer, Maria Brock, Andjeas Ejiksson, Jonatan Habib Engqvist, Annika Eriksson, Emilia Fjeld, Pernilla Frid, Jennifer Hayashida, Salad Hilowle, Mirre Hofsten, Eva-Lotta Hulthén, Karin Jonsson, Balsam Karam, Moloid A … (Ida Börjel & Lo Hillarp), Behzad Khosravi Noori, Runo Lagomarsino, Lars-Erik Hjertström Lappalainen, Maria Lind, Ann-Sofi Noring, Suzanne Osten, Malte Persson, Katarina Pirak Sikku, Olivia Plender, Stanislav Shuripa, Paulina Sokolow, Sara Wengström, Mathias Wåg.
Bild: Omslag Ord&Bild 2-3 2022 av Behzad Khosravi Noori.