Purity

David Magnusson

20/09 - 16/11 2014

Under 2011 fotograferade den svenske fotografen David Magnusson finklädda fäder och deras döttrar i det amerikanska skymningsljuset. Genom kameran letade han efter en djupare förståelse inför fenomenet Purity Ball, ceremonier där unga flickor lovar att förbli rena i kropp och tanke, att förbli oskulder till de gift sig – och där fäderna i gengäld lovar skydda sina döttrars renhet.

Som svensk kan det här lätt bli obegripligt, eller bara ännu en amerikansk moralistisk stollighet. Vi har mer än ett halvsekel av frigjordhet och ser rätten till våra egna kroppar som självklar. Inte minst ser vi helt andra problem och hot mot våra tonårsdöttrar. Eller, utgår vi bara från en annan förklaringsmodell och väljer våra svar utifrån vad som låter trevligt? David Magnussons bilder är nästan plågsamt vackra. Kanske för vad vi ser. Kanske än mer för vad vi vill se, men inte hittar.

Utställningen Purity har fått stor internationell uppmärksamhet, bland annat i The Guardian, Huffington Post, TIME Magazine, Der Spiegel, BBC och The Daily Mail.

I museets butik finns både en katalog med de utställda bilderna och intervjutexter, liksom David Magnussons prisbelönade fotobok som presenterar den kompletta bildserien.

För högupplösta pressbilder var vänlig kontakta ivo.soltorp@kalmarkonstmuseum.se