THE T.A.T.U. PROJECT – JESPER NORDAHL

Jesper Nordahl

13/02 - 17/03 2010

Kalmar konstmuseum är stolta över att kunna premiärvisa ett nytt verk av Jesper Nordahl – The t.A.T.u. project (56 min, 2009).
Denna film behandlar de sociala och politiska betydelserna av den ryska popduon t.A.T.u. Filmen innehåller intervjuer med gruppens medlemmar, Lena Katina och Yulia Volkova, och Martin Martan, som var med om att lansera gruppen internationellt, samt konsertupptagningar och bilder från back-stage. Gruppen bildades 1999, och redan från början sattes imagen att det handlade om två flickor som var kära i varandra, omvärlden såg de två som ett ungt lesbiskt par, vilket man också spelade på. Deras första hit, Ya Soshla S Uma, blev en megahit i Ryssland. 2002 slog de igenom i Europa med Not Gonna Get Us och All The Things She Said.

Filmen inleds med att gruppens medlemmar kommenterar händelserna som skedde när de skulle lanseras i USA 2003, vilket tidsmässigt sammanföll med att USA:s krig mot Irak drogs igång. Under sin första medverkan i amerikansk TV, i NBC:s Tonight Show med Jay Leno, bar de T-shirtar där de på ryska textat ”Fuck the war”. Detta väckte stor uppmärksamhet. Dagen efter, på ABC – Kimmel Show, förbjöds t.A.T.u. av ABC att bära T-shirtarna från dagen innan, istället dök de två upp med nya, nu med texten ”censored”. Filmen har producerats med stöd från Svenska Institutet, IASPIS och Kalmar konstmuseum.

Filmen kommer också att från och med den 27 feb att visas i projektrummet Dolores på ”Ellen de Bruijne PROJECTS” i Amsterdam.

Martin Schibli, Curator