Inte konst

23/03 - 15/05 2016

Någonstans tar konsten slut. Självfallet är det så, men det finns många olika sätt det kan inträffa på. Den kan glida över en kant eller plötsligt finna sig ute i kylan. Det kan vara någons medvetna handling eller bara tiden som gick. Som vanligt kommer frågan om vem som får och ska bestämma, och på vilka grunder? Om vi helst avgör själva, om vi låter oss luras eller lär oss något av av att lyssna på andra?

När det kommer till att ha tagit plats i flest svenska hem är det bara dalahästen som kan konkurrera med Kan du inte tala? Ändå är det ytterst få som idag känner till att det troligen var prinsessan Eugenie av Sverige och Norge som skapade skulpturen. Nu presenteras hennes populära figuri med barnet och hunden i ett antal varianter på Kalmar konstmuseum, med möjlighet för allmänheten att själva skapa och massproducera sin egen tolkning.

Andra föremål som Inte Konst lyfter fram och sätter i sammanhang är formgivna av kända svenska konstnärer, som Ulrica Hydman-Vallinen och Lasse Åberg. Här visas även en färgsprakande Gustav Klimt, fortfarande i originalförpackning, och den största Ivan Hoflund museet någonsin visat.

Inte Konst består av insamlade gränsfall, såväl objekt som texter. Samtliga är reproduktioner, utom ett. Omringad och omsluten av verk ur museets samlingar på plan 4 ger det plats för egna tankar kring vad som är, och inte är konst.

Som bonusmaterial finns även en 3D-ritning i .STL-format av figurinen ’Kan du inte tala?’ (Vare sig du gör en egen virtuell statyett med skin, belysning och miljö eller skriver ut den på en 3D-skrivare, så blir vi glada om du skickar en bild av din tolkning till ivo.soltorp @ kalmarkonstmuseum.se)