Kalmar konstförening söker MUSEICHEF

Vill du leda ett erkänt museum som lyfter samtidskonsten och skapar förutsättningar för engagemang, kunskap och upplevelser för en bred målgrupp?

Kalmar konstmuseum är ett samtida konstmuseum, inriktat på att väcka och undersöka frågor som rör människors framtid och utmaningar. Museets internationella profil har fått mycket uppmärksamhet och vi räknas som en betydelsefull svensk konstinstitution. Förutom konstmuseet består verksamheten av Designarkivet i Nybro kommun och bild- och formutvecklaren i Kalmar län.

Kalmar konstmuseum är ett regionalt museum som arbetar för att skapa ett rikare liv för invånarna i Kalmar län genom att vara ett initierat och tongivande forum för konst och design. Verksamheten finansieras med offentliga medel, främst från Region Kalmar län, länets kommuner och Kulturrådet. Kalmar konstförening är huvudman för verksamheten. Mer information om museets verksamhet och mål finns på kalmarkonstmuseum.se.

Vi erbjuder dig ett ledningsuppdrag på regional nivå för en verksamhet som har stor synlighet i samhället och angår många människor. Som museichef ansvarar du för konstmuseet i Kalmar, bild- och formutvecklaren samt Kalmar konstförenings samlingar. Ditt ansvar omfattar konstnärlig inriktning, verksamhet, ekonomi och personal. I din tjänst kommer du att ha ett nära samarbete med Designarkivets chef. Du kommer även att få samverka med konstföreningens styrelse och bemöta deras visioner och beslut.

 

Hur vi tänker oss att din yrkesbakgrund ser ut

Du ska ha en för verksamheten relevant utbildning på akademisk nivå eller motsvarade. Vi vill se att du ska ha god kännedom om den samtida konstscenen, både nationellt och internationellt.

Du ska ha erfarenhet av projektkonceptualisering och utställningsproduktion inom konst- och museivärlden, med goda verksamhets- och ekonomiska resultat. Vi vill gärna se att du har ett intresse och engagemang för att göra samtidskonst tillgänglig även för barn och unga.

Du ska ha dokumenterad förmåga att uttrycka dig i tal och skrift, både på svenska och på engelska. Vi förutsätter att du har en gedigen erfarenhet av att sätta, hålla och styra utifrån budget, samt erfarenhet av att finna och arbeta med externa finansiärer. Det är en fördel om du har tidigare erfarenhet av att arbeta med regionala uppdrag.

 

Vad som kommer att krävas av ditt ledarskap

Vi söker dig som är en drivande och utåtriktad person, intresserad både av visionärt utvecklingsarbete och av att förvalta. Du ska ha tidigare erfarenhet av välfungerande personalansvar och arbetsledning, vara en tydlig och närvarande chef som också får dina medarbetare att växa.

 

Ditt sätt att samarbeta

Du behöver ha god förmåga att samarbeta med andra och vara intresserad av möten inom nya ämnesområden. Vi tänker oss att du bär med dig etablerade nätverk in i rollen men att du också kan förvalta och utveckla de kontakter som museet har. Vi ser framför oss att du är en person med ett tydligt samhällsengagemang och att det kommer till uttryck i ditt arbete.

Som ledare förväntar vi oss att du är engagerad, lyhörd och tydlig. Du har förmåga att konkretisera visioner för att skapa förutsättningar att utveckla verksamheten och dina medarbetare. Du skapar och sprider arbetsglädje för ett hållbart medarbetarengagemang.

 

Anställningsfakta

Anställningen som museichef är en tillsvidareanställning på heltid. Tillträde efter överenskommelse.

Vill du veta mer? Närmare upplysningar om tjänsten kontakta Kalmar konstförenings styrelseordförande Peter Adolfsson, telefon 072-206 33 31 eller vice ordförande, Tina Lindström, 070-558 51 02 eller Kåre Holgerson, sekreterare, 070-224 65 70.

Välkommen med din ansökan med CV och personligt brev senast den 10 september 2023 till HR-partner Marita Eriksson, marita.eriksson@kalmarlansmuseum.se

Vi avböjer all form av kontakt med rekryteringsföretag, annonsförsäljning eller liknande.