• Detta evenemang har redan ägt rum.

Filmvisning: Sydfart går nordvart

8 september klockan 18.00

fri entré
Fartyget Olof Trätalja som ligger i Kalmar hamn

I samband med utställningen Havet visar vi filmen Sydfart går nordvart om fraktfartyget Sydfart som ligger i Kalmar hamn och som numera återfått sitt ursprungliga namn Olof Trätälja. Fartyget byggdes 1879 och är Sveriges, kanske världens, äldsta som fortfarande är i bruk.

I filmen får vi följa skeppsredarna, far och son, Larry och Peter Larsson på en resa från Kalmar till Gotland där de lastar. De berättar om livet till sjöss och vad arbetet innebär. Ett besök i hemmet på landbacken i Grönhögen där modern Gunn-Britt berättar om sin roll i familjeföretaget ingår också.

Omslaget till boken Jungman i BrytningstidFilmaren Stenne Alskans fick möjlighet att följa Larry och Peter Larsson genom att de var kollegor till hans far som också varit skeppare på samma trader. Sina egna erfarenheter från sjön har han skildrat i en nyutkommen bok Jungman i brytningstid som anknyter till och kompletterar filmen.

Utställningen Havet kommer vara öppen i samband med filmvisningen.

Pris:
fri entré