Det spirar, det gäller livet

Gunilla och Raine

22/11 - 14/02 2018

Det spirar, det gäller livet är titeln på ett verk av Gunilla Skyttla – ett broderat hjärta. Det har också blivit namnet på vår retrospektiva utställning med verk av Raine Navin och Gunilla Skyttla. Gunilla som är mest känd för fritt broderade hjärtan och Raine som utmanade och lekte med textila material från slipsar i installationer till invirkade diskbänkar långt innan någon annan gjort det.

Ofta var det humorn som gavs utrymme i konstverken men det var med största allvar de fångade det vardagliga som sedan blev något oväntat. Många i Kalmar känner till Gunilla och Raine som de konstnärer som man ofta mötte i staden. Båda hade sin grund i en konstnärlig utbildning med textil som specialämne. De levde tillsammans i Kalmar sedan 1960-talet, men ställde ut och var verksamma som kursledare och inspiratörer i hela landet.

Förra året lämnade de jordelivet men de finns kvar i form av sina många verk och alla vänners minnen. Några av verken har de donerat till Kalmar konstmuseum, därför vill museet nu visa upp dessa tillsammans med tidigare förvärvade verk ur samlingen. Några av verken är inlån från vännerna Barbro Eldhagen, Eva Hagman, Rolf Lind, Anders Lönn och Gunilla Pantzar.

Filmen Kung Raine och Drottning Gunilla av Helene Alm, visas även i utställningen.