FALLING DOWN

Bo Christian Larsson

17/03 - 06/05 2012

Kalmar konstmuseum är stolta över att kunna presentera den första soloutställningen på en institution i Sverige med konstnären Bo Christian Larsson.

Bo Christian Larsson intresserar sig allmänt för det oförklarliga, religion, det mystiska och mytiska, symbolernas funktion, och inte minst hur individen får världen att framstå som begriplig. Hur människor hittar förklaringsmodeller som kan fungera som referenspunkter och kompasser för att tolka omvärlden, oavsett om det rör sig om religion eller konspirationsteorier. Larssons konstnärskap är full av symboler och referenser med vilka han bygger upp och gestaltar sin värld. Denna värld kan te sig som en fiktion, men precis som att Alice i Underlandet inte är en saga i vanlig mening, så kan denna fiktion ses som en skildring av en verklighet som den moderna människan förlorat kontakt med – oavsett om man tolkar det som en alternativ parallellvärld eller ser den fånga individens eget undermedvetande. Vad är sanning och vad är våra moderna myter när även faktakanaler på TV sänder ”dokumentärer” om konspirationsteorier kring 9/11? Bo Christian Larssons konst är en labyrint mellan fiktion och verklighet där betraktaren ju mer denne söker svar, kommer allt längre från utgången.

Den aktuella utställningen Falling Down är en helhetsinstallation speciellt gjort för Kalmar konstmuseum. Utställningen kan sägas ha tre klara referenser: Hollywoodfilmen Falling Down med Michael Douglas (1993); boken Mörkrets Hjärta av Joseph Conrad (som filmen Apocalypse Now är baserad på) och Augst Strindbergs Inferno. Referenser som alla tre berör varandra i kampen mellan överlevnad och sökandet efter mening. Utställningen kan ses som en stundtals humoristisk apokalypsisk färd där frågan om mental överlevnad och insikt är i centrum.

Utställningen sker i samarbete med Kristinehamns Konstmuseum och visas där 15 sept – 11 nov 2012.

Curator: Martin Schibli