Fika med Staffan Westerberg

02/07 - 31/08 2022

2018 producerade Eskilstuna konstmuseum en retrospektiv utställning om regissören, manusförfattaren och skådespelaren Staffan Westerberg, curerad av Pontus Lindvall.

I samband med researcharbete inför utställningen uppdagades en stor kartong hemma hos Staffan med mängder av blandade dokumentära svartvita bilder från stora delar av hans sex decennier långa scenkonstkarriär. I syfte att dokumentera bildmaterialet arrangerade Pontus Lindvall i samarbete med Karin Drake ett samtal mellan Staffan Westerberg och Lars Ring, teaterkritiker på SvD under våren 2019. Detta resulterade i drygt fem timmar fakta- och anekdotspäckat material om Westerbergs liv på teatern.

”Vi filmade samtalet med tre kameror – en rakt uppifrån, där man ser den aktuella bilden och Staffans och Lars händer som pekar, en fast kamera rakt framifrån, som filmar dem under samtalet och en tredje handhållen kamera (av dokumentärfilmsfotografen Malin Korkeasalo) som fångar detaljer under samtalet.

Materialet blev så intressant att vi i slutändan tyckte att det vara synd att endast placera det i olika arkiv, för framtiden, som det ursprungligen var tänkt. Vi ville inte klippa ner det till en dokumentärfilm, det var aldrig tanken, utan har försökt hitta ett alternativt visningsformat av materialet i sin helhet, anpassat för visning i förbigående (total längd 330 min). Vi tog det råa videomaterialet och korsade det med scen- och installationskonstens fysiska tids- och situationsspecifika logik. I stället för en dokumentärfilm blev det en dokumentär visningssituation.”

 

Pontus Lindvall och Karin Drake

 

Produktion: Pontus Lindvall och Karin Drake
Foto: Malin Korkeasalo
Intervjuare: Lars Ring
Inspelningen av samtalet är utfört med stöd av Konstnärsnämnden.

Utställningen om Staffan Westerberg visades även senare i bantad version på Uppsala konstmuseum och sedan igen i sin helhet på Luleå konsthall 2019.

Fotografer vars bilder från teatern som syns i samtalet mellan Staffan Westerberg och Lars Ring:

André LaFolie
Rigmor Mydstkov
Sven-Göran Dreijhammar
Roald Pay
Bertil Arvidsson
Beata Bergström
Bo-Aje Melin
Staffan Claesson
Arne Jönsson
Lennart Aspenryd
Ebbe Wrae