FÖRLÄNGD!
Ett rum fyllt med landskap ger möjlighet att betrakta Smålands och Ölands vyer genom ögonen på dussintals konstnärer genom tiderna. Landskap är en utställning som som du kan ta med dig, både på Facebook och ut till de miljöer där verken skapades.
Idén om landskap är ofta platsspecifik men kan även leda bort mot drömmens värld. Den konstnärliga friheten ger möjligheter att forma sitt eget landskap. Tidiga landskapsmålningar visar ofta en idylliserande tillvaro med romantiska drag, med tankar kring ”tillbaka till naturen”. Kring 1850 sker en förändring i naturaliserande riktning med konstnärer som Camille Corot. Detta leder vidare mot friluftsmåleri och impressionism med namn som Claude Monet och Camille Pissarro. Ytterligare ett steg i abstraherande riktning innebar verk av t.ex Paul Cézanne som banar väg för kubismen. Senare kom även nya tekniker som foto och databaserade verk, vilka även de kan skildra landskap.
Vi som lever i Kalmar län i har en sällsynt närhet till många olika naturtyper som Östersjön, djupa skogar och branta stup. Öland har sedan början av 1900-talet varit en magnet för konstnärer. Vickleby med Bo pensionat och dess konstnärskollektiv och Borgholmstrakten med ledande namn som Vera Nilsson och Axel Kargel har satt sina spår i konsthistorien. Ön med sitt speciella ljus har inspirerat till jämförelser med Provence och Skagen. Naturligtvis visas också verk av de legendariska Ölandsmålarna Per Ekström och Nils Kreuger. Från fastlandets Småland kan vi nämna Gottfrid Kallstenius, Oscar Hullgren och Sven Ljungberg.
Urvalet av verk balanseras av ett antal konstnärer från platser utanför regionen. Här finner du bland andra verk av Prins Eugen.
Till utställningen hör även en karta. Där har vi prickat in de platser som vi kunnat spåra som motiv. Kan du identifiera fler verks födelseplatser? Då kan du skicka in det som en kommentar till bilden av verket, på facebook.com/kalmarkonstmuseum Hur ser det ut idag? Det har kanske förändrats mycket sedan verket skapades men man kan möjligtvis känna igen det topografiska läget och erfara stämningen som platsen ger.