Make a Painting of Trees Growing in a Forest

Erla S. Haraldsdóttir

03/10 - 22/11 2015

Det är en helt unik bildvärld som Erla S. Haraldsdóttir har skapat, där hon kombinerar figurativa motiv med målerisk kvalitet och humor. Det åstadkommer hon genom ett måleri i stora format som baserats på den frihet som ligger i självpåtagna begränsningar, genomfört med en egen sammansmältning av konceptdrivna metoder och måleriska uttryck. Målningarnas förlagor har antingen valts ut genom ett improviserat system som bestämmer platser med en viss historia, eller utifrån uppgifter som ges av andra personer. Målningarna, som aldrig tidigare visats i Sverige, är alla gjorda de senaste tre åren.

Haraldsdóttir är utbildad som klassisk målare och har under de senaste åren främst arbetat figurativt. Färgens kroppslighet och hantering är av stor betydelse för att skapa rum, ljus och skugga. Centralt för hennes praktik är också de metoder hon utvecklar för att utforska hur minnen, känslor och visuell perception samverkar. Hon har tidigare arbetat med animation, video och fotomontage som verktyg för att tillägna sig och omstrukturera verkligheten. Uppmärksammade och viktiga arbeten på senare tid är hennes fotomontage som Here, There and Everywhere, animationer som Sad with Satie och Reynisdrangar samt omfattande samarbetsprojekt som M.E.E.H och the Difficulty of Freedom /Freedom of Difficulty, projekt som också inbegriper undervisning och workshops.

Vid vernissagen kommer hennes bok med samma titel som utställningen att ha release. Den är formgiven av Ariane Spanier design i Berlin, med texter av Christoph Tannert, Jonatan Habib Engqvist och Kylikki Zacharias.

Curator: Bengt Olof Johansson

Program
Vernissage: 3 oktober kl 14, museichef Bengt Olof Johansson inviger.
Konstnärssamtal: 3 oktober kl 15